VPRO tijdens IDFA 2022

dinsdag 8 november 2022

Deze maand start de 35ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam (9 - 20 november). Als hoofdsponsor van het IDFA leidt de VPRO de liefhebber door de documentairewereld, op het festival, op televisie, radio, online en in de gids.

Televisie


Inside IDFA
In twee afleveringen van Inside IDFA gaat Nadia Moussaid in gesprek met een aantal prominente Nederlandse documentaireliefhebbers. Samen gidsen zij de kijkers - aan de hand van actuele thema’s - langs een verrassende selectie van relevante, indrukwekkende en soms ook ontroerende films.

Donderdag 10 en 17 november, 22.15 uur, VPRO, NPO 2

Inside IDFA Special: Al wat je ziet
Nadia Moussaid ontmoet in deze speciale aflevering van Inside IDFA regisseur Niki Padidar, die dit jaar met haar film Al wat je ziet (All you see) het documentairefestival in Amsterdam opent. Padidar spreekt in deze special onder meer over waarom zij deze film moest maken, over de bijzondere vorm en wat het maakproces persoonlijk voor haar heeft betekend.

Woensdag 23 november, 23.45 uur, VPRO, NPO 2

IDFA primeurs
In de week na het festival komen drie documentaires die te zien waren op IDFA 2022 op televisie bij 2Doc.

'2Doc: Moeders' (Mothers)
Vier moeders vertellen hoe het is als je zoon terechtkomt op een lijst ter preventie van jeugdcriminaliteit in Amsterdam. De moeders, vertolkt door actrices die de originele interviews lipsyncen, beschrijven hoe ze zich gevangen voelen in een web van hulpinstanties, jeugdzorg, politie, en een ambitieuze burgemeester en hoe hun jongens steeds verder dreigen af te glijden in de criminaliteit. Als alle data erop lijken te wijzen dat je een potentieel gevaar bent voor de samenleving, hoe kun je je daar nog tegen verzetten?

Maandag 21 november, 22.15 uur, VPRO, NPO 2

'2Doc: A House made of splinters'
In het door oorlog verscheurde oosten van Oekraïne runt een groep vrouwen een tehuis. Zij weten een warme plek te creëren voor de kinderen die door geweld of alcoholmisbruik van de ouder(s) uit huis zijn geplaatst.

Dinsdag 22 november, 23.10 uur, VPRO, NPO 2

'2Doc: Al wat je ziet'
Wat als je van de een op de andere dag niet meer wordt gezien maar wel wordt bekeken? Hoe is het om opeens in een nieuwe wereld te belanden waar alles anders is geworden en niks meer klopt? Openingsfilm van IDFA 2022.

Woensdag 23 november, 22.35 uur, VPRO, NPO 2 (aansluitend: Inside IDFA)

Documentaires op NPO 2 tijdens IDFA
Tijdens het festival wordt de documentaire '2Doc: Children of the mist' uitgezonden. De film won op IDFA 2021 de prijs voor beste regie. De documentaire laat zien hoe een puber in de bergen van Noord Vietnam vecht tegen de traditie van haar volk en opkomt voor haar zelfstandigheid.

Donderdag 17 november, 22.30 uur, VPRO, NPO 2

NPO 2 Extra
De hele maand november pakt NPO 2 Extra uit met prime time vertoningen van eerdere IDFA-openingsfilms en bekroonde documentaires zoals 'Four Journeys', 'Jason', 'For Sama', 'Flee' en 'Writing with fire'. 2Doc.nl sprak veel van de makers in het interviewprogramma DocTalks, te zien op NPO 2 Extra en online.

Een aantal dagen per week, 20.30 uur, VPRO, NPO 2 Extra

Radio

'Nooit meer slapen'
In 'Nooit Meer Slapen', het nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO, spreekt Lotje IJzermans met Niki Padidar over haar documentaire 'Al wat je ziet' (All you see); openingsfilm van IDFA 2022.

Vrijdag 11 november, 00:00 – 01:00 uur, VPRO, NPO Radio

IDFA festival
VPRO Preview- en Reviewdag
Tijdens de VPRO Previewdag en de VPRO Reviewdag kunnen leden een dag lang genieten van een selectie aan documentaires, vanuit filmtheater Tuschinski. Met zes documentaires op de previewdag en vier documentaires op de reviewdag krijgt de bezoeker een aantal hoogtepunten van het festival voorgeschoteld.

VPRO Previewdag, woensdag 9 november, 10.00-22.00 uur, Tuschinki Amsterdam
VPRO Reviewdag, vrijdag 18 november, 10.00-18.00 uur, Tuschinski, Amsterdam

VPRO Extra (film en nagesprek)
Bij drie documentairevertoningen op IDFA organiseert de VPRO een nagesprek met de makers of inspirerende gasten.

'Brainwashed: Sex-Camera-Power'
Gebaseerd op de veelgeprezen talk 'Sex & Power: The Visual Language of Cinema' van Nina Menkes, wordt in deze documentaire onderzocht hoe de male gaze jarenlang de dienst uitmaakte in Hollywood. Na afloop is er een nagesprek tussen Yuki Kho van Nooit Meer Slapen en journalist en schrijver Basje Boer van De Groene Amsterdammer. Ze spreken onder meer over Boers nieuwe boek Pose - over hoe we kijken en wie we spelen.

Zaterdag 12 november 14.45 uur, Rabozaal, Internationaal Theater Amsterdam

'Moeders' (Mothers)
In deze documentaire vertellen vier moeders - vertolkt door actrices die de originele interviews lipsyncen - hoe het is als je zoon terechtkomt op een lijst ter preventie van jeugdcriminaliteit in Amsterdam. Nagesprek met onder anderen regisseur Nirit Peled, in samenwerking met Argos.

Zondag 13 november 13.30 uur, Rabozaal, Internationaal Theater Amsterdam

'Meet Me in the Bathroom'
Een meeslepende reis door de New Yorkse muziekscene van de vroege jaren 2000. Met onder meer The Strokes, LCD Soundsystem en Yeah Yeah Yeahs. Na afloop is er een nagesprek tussen Niels Aalberts en Sander Kerkhof van 3voor12. Ze spreken onder meer over hoe belangrijk een locatie kan zijn voor een music scene en hoe de opkomst van het internet muziek volledig veranderde.

Vrijdag 18 november 21.00 uur, Rabozaal, Internationaal Theater Amsterdam

Online
vpro.nl, 2doc.nl en vprogids.nl

Op vpro.nl/idfa staat een overzicht van alle uitzendingen, interviews, tips en artikelen rond het festival. Op 2Doc.nl/idfa staan de IDFA primeurs, DocTalks met makers, de afleveringen van Inside IDFA én meer dan 50 IDFA-documentaires uit eerdere jaren. Je hoort de kijktips van 2Doc.nl in de IDFA-special van De podcast over documentaire. Vanaf 1 november is er een speciale IDFA-bijlage te lezen op vprogids.nl/idfa.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers