VRT CANVAS werpt blik achter de muur van nieuw gevangenisdorp in Brussel

maandag 2 oktober 2023
Foto: VRT CANVAS - © VRT 2023

In de vijfdelige docureeks 'Het Dorp Achter De Muur' volgt VRT CANVAS een jaar lang het personeel en de gedetineerden van de Brusselse gevangenissen. De drie zwaar verouderde gevangenissen uit de Belgische hoofdstad sluiten en de gedetineerden moeten overgebracht worden naar één groot ultramodern gevangenisdorp aan de rand van de stad.

Daar zal plaats zijn voor 1200 mannen en vrouwen.


Jurgen Van Poecke, algemeen directeur van de Brusselse gevangenissen, wil samen met zijn team zijn grote droom verwezenlijken. Het nieuwe gevangenisdorp in Haren, één van de Brusselse gemeenten, zal niet alleen de grootste maar ook de eerste gevangenis van België zijn die volgens een nieuw systeem, gericht op humane detentie, werkt.

​Maar er is een groot personeelstekort en de gevangenis is te vroeg geopend. Zowel de verhuizing als de eerste maanden verlopen dan ook chaotisch. De cameraploeg kreeg uitzonderlijk de toegang om dit moeizame proces een jaar lang van heel nabij te volgen. Vanaf het einde van de ruwbouw, het sluiten van de gebouwen Vorst en Berkendael tot een half jaar na de verhuis van de eerste gedetineerden.

Aflevering 1
De leefomstandigheden in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis zijn erbarmelijk. De Belgische staat werd meermaals veroordeeld door het Hof van de rechten van de mens wegens onmenselijke behandeling van gedetineerden. In Vorst is er geen sanitair in de cel en moeten de gedetineerden nog op een emmer naar het toilet. In Sint-Gillis lopen de spanningen hoog op. Algemeen directeur van de Brusselse gevangenissen Jurgen van Poecke kijkt uit naar de nieuwe gevangenis in Haren die een start moet betekenen van een humane detentie. Intussen loopt de bouw van het gevangenisdorp op zijn eind. Directeur veiligheid Henk Mortier is trots op de moderne infrastructuur en weerlegt de kritiek dat het te luxueus zou zijn voor gedetineerden. Hij hoopt dat er snel nieuwe personeelsleden gevonden worden om het personeelstekort op te vangen. Het bestaande personeel van de Brusselse gevangenissen en de gedetineerden hebben hun twijfels bij de verhuizing. Ze hopen dat het hele project, hoe mooi de ambitie ook, geen lege doos zal blijken te zijn.

'Het Dorp Achter De Muur', vanaf dinsdag 3 oktober om 21.20 uur op VRT CANVAS. Deze zender is in Nederland te zien via Ziggo-kanaal 54 en KPN-kanaal 30.

 

Persbericht Talking Birds/VRT CANVAS
https://www.vrt.be/vrtmax/
Meer artikels over VRT CANVAS

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers