Wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag? Waar ligt de grens?

zondag 4 februari 2024
Foto: NTR - © Elvin Boer 2024

In het programma 'Buiten Beeld' praat Coen Verbraak met mensen die bij televisie werken. Over de magie van het medium en de niet altijd even schone schijn achter de schermen.

Aanleiding is het onderzoek van de Commissie Van Rijn naar de misstanden en werkcultuur bij de publieke omroep.


De afgelopen jaren veranderde onze blik op grensoverschrijdend gedrag. In de media verscheen het ene na het andere verhaal over incidenten op de werkvloer. Het leidde tot discussies over daders én slachtoffers. En vaak tot veel verliezers. Grensoverschrijdend gedrag, wanneer is daar sprake van en hoe kan het worden voorkomen?

Coen Verbraak spreekt redacteuren, producers én presentatoren onder wie Jeroen Pauw, Janine Abbring, Hanneke Groenteman en Amber Kortzorg

Coen Verbraak spreekt met uiteenlopende medewerkers bij de publieke omroep over de werkcultuur bij televisie en de definitie van grensoverschrijdend gedrag. Met bekende gezichten Jeroen Pauw, Janine Abbring, Amber Kortzorg, Mart Smeets, Hanneke Groenteman, Arjan Lock (EO) en Jan Slagter (Omroep MAX) maar ook en vooral met de voor het grote publiek onbekende redacteuren en producers die achter de schermen werken.  

Waar liggen de grenzen en wie bepaalt dat? Hoe kijken medewerkers bij de publieke omroep aan tegen hun werk en de cultuur op de werkvloer? Hebben ze zelf te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag? Met Coen Verbraak voeren zij een open en eerlijk gesprek over dit beladen onderwerp.    

Bespreekbaar houden
De NTR vindt het belangrijk om het onderwerp op de agenda te houden, zowel binnen de publieke omroep zelf als in de programmering. Grensoverschrijdend gedrag moet bespreekbaar zijn en blijven, zodat we het herkennen en kunnen voorkomen.

Willemijn Francissen, directeur NTR : 'Het is een zoektocht naar waar de grenzen liggen. In sommige gevallen is het evident, dan ben je er snel uit. Maar het is vaker ingewikkeld, omdat iedereen een ander beeld heeft van wat er wel en wat er niet kan. Dat verschilt per persoon, per redactie, per omroep, per generatie… We moeten elkaars grenzen leren kennen en ze respecteren. Mensen moeten zich prettig en vrij voelen op de werkvloer. Intussen willen we ook de beste programma’s blijven maken en daar hoort bij dat je collega’s kunt aanspreken op fouten, kritiek kunt leveren. Wat kan en mag je nog tegen een ander zeggen? Wat moet je incasseren en wat hoef je niet te pikken? Maar vooral: hoe zorgen we dat er niemand meer het slachtoffer wordt van grensoverschrijdend gedrag, binnen de publieke omroep en daarbuiten?'

'We wilden graag mensen van voor en achter de schermen, van verschillende omroepen en vanuit verschillende posities aan het woord laten over systemisch grensoverschrijdend gedrag. Dat is niet makkelijk, want daarvoor moet je je kwetsbaar durven opstellen. De mensen die aan het woord komen hebben dat aangedurfd en dat hebben ze geweldig gedaan. Zonder hun moedige bijdrage was dit programma niet mogelijk geweest.'

'Buiten Beeld' is vanaf donderdag 5 februari om 19.00 uur te zien op NPO Start en op maandag 5 februari om 23.10 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers