Wim Daniëls neemt kijker mee terug in de tijd

donderdag 8 augustus 2024
Foto: © Omroep MAX 2022

'Nederland op Film' is terug! Een nieuw seizoen van de unieke documentaireserie, gemaakt met duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het gehele land.

Thema's die in deze reeks voorbijkomen zijn onder meer de tijd op de lagere school, auto's, onze gezondheid, die volledig is veranderd in een eeuw tijd en het ontdekken van het buitenland. Presentator Wim Daniëls neemt de kijker in vijf afleveringen mee door een eeuw grote en kleine Nederlandse geschiedenis.


Aflevering 1
Deze aflevering is het thema: De Nederlandse man. Hij heeft het niet makkelijk vandaag de dag, nog maar kortgeleden waren zijn positie en status onomstreden. Hij werkte hard, was de kostwinner van het gezin en werd verder op z’n weken bediend door z’n vrouw. Koken deed hij nooit, laat staan stofzuigen of ramen lappen. De kinderen lieten hem met rust als hij na een dag werken thuiskwam.

Jongens werden van kinds af aan opgevoed tot man. Ze werden geacht te stoeien, te rennen, met blokken en hijskranen te spelen. Fikkie stoken, voetballen en in bomen klimmen; jongens mochten niet huilen, ze moesten ‘sterk zijn’. Als de jonge man eenmaal zijn dienstplicht had vervuld, dan kon hij zich een ‘echte man’ noemen. In zijn schaarse vrije tijd zocht hij andere mannen op, waarmee hij mannendingen deed: een borrel in het café, vissen en praten over politiek.

Zo was het altijd geweest en niemand dacht dat het ooit zou veranderen. Maar dat gebeurde wel. Er kwamen barstjes in zijn bastion. Er begint iets te schuiven in de klassieke rolpatronen. De roep om emancipatie klinkt zachtjes, vanaf de jaren 60. De man mag ook wel eens helpen in huis, de kinderen naar bed brengen of voorlezen. We zien hem vaker aan de afwas, en hier en daar zelfs achter het fornuis. Dat gaat in de decennia daarna steeds verder. Met het veranderen van de echtscheidingswet zijn er ineens vrouwen die hun man verlaten, als hij niet meer voldoet. Vrouwen blijken ook eigen geld te kunnen verdienen en zijn niet langer afhankelijk van hem. De Nederlandse man raakt er danig van in de war, en in zekere zin is hij nog altijd niet over de schrik heen. De man moet op zoek naar een nieuwe identiteit. De gedwongen gedaanteverwisseling die de Nederlandse man heeft ondergaan is mooi in beeld te brengen aan de hand van films die gewone Nederlanders maakten.

'Nederland op Film' wordt geproduceerd door MediaLane.

'Nederland op Film', vanaf vrijdag 9 augustus om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Dick uit Houten is jarenlang mantelzorger voor zijn vrouw geweest en sinds haar overlijden, vijf jaar geleden, is het huis onveranderd gebleven. De afgelopen jaren vluchtte Dick voor de enorme hoeveelheid spullen en het verdriet. Zijn twee dochters Lieneke en Marijke hebben hun vader opgegeven voor 'Je Huis Op Orde', omdat ze hem een opgeruimd huis gunnen waarin hij zich thuis voelt. Inmiddels vindt Dick het ook tijd om los te laten en misschien een nieuwe liefde in zijn leven. Daarnaast wil hij graag ruimte maken voor logeerpartijtjes van zijn kleinkinderen. Die waren tot dan toe onmogelijk vanwege een grote hoeveelheid opgestapelde spullen in de slaapkamers. Nu er ruimte is in Dicks hart gaan Viktor en zijn dreamteam ervoor zorgen dat die ruimte ook in zijn huis komt.

'Je Huis Op Orde', om 21.25 uur op NET5.

Dossiers