'Wisdom of the crowd' ingezet bij oplossen oude moordzaken in Videoland Original 'Bureau Dupin'

vrijdag 13 januari 2023
Foto: Videoland - © RTL 2023

Het grootste en meest ambitieuze burgerinitiatief van Nederland, Bureau Dupin, zet zich in om oude moordzaken op te lossen. Wanneer de politie vastloopt in een moordonderzoek, roepen zij de hulp van Bureau Dupin in.

Bij Bureau Dupin zijn honderden vrijwillers aangesloten met diverse achtergronden. Zo zet Bureau Dupin de hulp in van denkers, techneuten, studenten, huisvrouwen, filosofen en journalisten en veel meer. Door gebruik te maken van de wisdom of the crowd wordt geprobeerd tot nieuwe inzichten te komen in vastgelopen misdaadzaken. De eerste zaak waarvoor Bureau Dupin zich inzet, is de cold case van de moord op de Enschedese Marja Nijholt – ook wel de Nieuwjaarsmoord genoemd. Haar levenloze lichaam werd tien jaar geleden gevonden op de oprit van een woning in Oss. Ook na twee jaar onderzoek stond de politie nog altijd voor een raadsel.  


De onderzoekers vallen tijdens hun zoektocht van de ene in de andere verbazing. Zo komen ze tot de bizarre ontdekking dat er twee jaar voor Marja's dood een boek is verschenen met allerlei overeenkomsten van deze zaak. Ook vragen ze zich af wie de man is met het witte masker die die nacht door Oss liep en hoe groot het geloof een rol in Marja’s leven speelde en of hier een verband mee te leggen is. Hoever gaan ze in hun zoektocht en waar ligt voor de burgers de grens?

Peter de Kock en Roel Simons zijn de initiatiefnemers van Bureau Dupin, dat is opgezet in samenwerking met politie en justitie. Inmiddels zijn er vele honderden burgers betrokken bij het collectief. De vrijwilligers van Bureau Dupin steken veel van hun tijd, energie en kennis in het zoeken naar een doorbraak in de zaak.

'Alle gesprekken die we binnen Bureau Dupin voeren en alle informatie en inzichten van burgers die daaruit voortvloeien, leveren puzzelstukjes op. Die informatie wordt verzameld binnen een digitale omgeving, een elektronisch prikbord dat steeds gevulder raakt met scenario’s, aanwijzingen en mogelijke verbanden', aldus Peter. 'We krijgen een steeds duidelijker beeld van wat zich die nieuwjaarsochtend heeft afgespeeld', vult Roel hem aan, 'we geloven erin dat we met deze mensen met zoveel verschillende achtergronden deze zaak in beweging kunnen krijgen. We lopen sporen na waarvan we niet weten waartoe die leiden. We zijn allemaal deelnemer aan een onderzoeksproces dat door de politie is omgeschreven als het grootste opsporingsonderzoek van Nederland.'

'Bureau Dupin: de Nieuwjaarsmoord' wordt geproduceerd door MediaLane. De vier afleveringen zijn vanaf vrijdag 27 januari exclusief te zien bij Videoland.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers