Zijn Duitsers beter dan wij? Theo Maassen onderzoekt hun geheim in 'Der Theo'

vrijdag 17 mei 2024
Foto: © BNNVARA 2024

Duitsland. Onze lievelingsvijand in alles; van voetbal tot het Songfestival. Onze tegenpool. Maar ook, onze grote broer.

Het land van vier keer wereldkampioen voetbal, Beethoven, Rammstein, Nena, Audi, Mercedes en Volkswagen. Het beste pils op aarde, de Oktoberfesten, Schopenhauer, Kant en Nietzsche. Van technofeesten en de underground scene, maar ook van weinig grapjes maken, de regeltjes volgen en die eeuwige Pünktlichkeit. Wie zijn die Duitsers? Theo Maassen steekt de grens over om het uit te zoeken.


Met het EK in aantocht en voetbal als vertrekpunt geeft Theo een avontuurlijke rondleiding om het echte Duitsland te leren kennen. Zijn de Duitsers slimmer, sneller, sterker en beter dan wij? Wat is hun geheim?

Zittend op zijn oranje zitzak, ergens in Düsseldorf, zag de zevenjarige Theo hoe zijn wereld instortte en de Nederlanders door de Duitsers verpletterd werden in de WK-finale van 1974. Hij werd als enige jongetje in de klas geen Wereldkampioen. Dit moment veranderde alles. Want niet alleen in het voetbal was Duitsland ons de baas. Maar ook door muziek, kunst, filosofie, techniek en natuurkunde tot aan de auto- en mode-industrie werd Theo eraan herinnerd dat die Duitsers het allemaal beter weten. Nu, 50 jaar later, wil hij terug naar de plek des onheils om te kijken hoe Duitsland er nu bij ligt. Aan de vooravond van een nieuw groot voetbalevenement, het EK 2024 in Duitsland, probeert hij zijn trauma te boven te komen en het positief te bekijken: wat kunnen we van ze leren?

Viel Spaß
In de eerste aflevering onderzoekt Theo het verschil tussen Duitse en Nederlandse humor. Hij gaat naar het grootste comedyfestival van Duitsland om de Duitse humor te ontrafelen. Hij duikt in het publiek van de Nederlandse cabaretier Patrick Nederkoorn, die al jaren succesvol in Duitsland optreedt met zijn programma 'Die Orangene Gefahr'. Het internationaal erkende feit dat Duitsers geen humor hebben, roept vragen op: waarom zijn ze altijd zo serieus? Waarom kunnen ze niet gewoon eens een keer een grapje maken?

Don’t mention the war
Theo spreekt in de tweede aflevering in Berlijn met Rudolph Herzog, die onderzoek deed naar humor in het Derde Rijk. Hij ontdekte opmerkelijke zaken. Theo spreekt ook met de half Duits-half Nederlandse Sven Ratzke over de verdwenen kunst van Das Kabarett. En hij is aanwezig bij de Deutsche Tag der Wiedervereinigung, de dag waarop gevierd wordt dat de Muur viel en Duitsland weer één land werd, maar zo verenigd lijken ze niet te zijn.

'Der Theo’'is een coproductie van BlazHoffski en BNNVARA.

Het zesluik 'Der Theo' is vanaf zaterdag 18 mei om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

In 'Vandaag Inside Oranje' geven Wilfred Genee, Johan Derksen en Renť van der Gijp hun kijk op het EK en de actualiteit. Met wisselende, terugkerende gasten aan tafel en aan de bar, blikt het trio terug op de EK-wedstrijden en bespreekt het zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside Oranje', om 22.55 uur op SBS6.

Dossiers