'Zijwaarts De Klas In': documentaire over zij-instromers

woensdag 4 oktober 2023

Het enorme tekort aan leraren in Nederland wordt een steeds groter probleem. De inzet van zogenaamde zij-instromers in het onderwijs moet daar verandering in brengen. In de documentaire 'Zijwaarts De Klas In' volgt regisseur Simonka de Jong mensen die hun vertrouwde leven en goedlopende carrières opgeven om leraar te worden op een basisschool.

Ze hebben duidelijk een hart voor het onderwijs, maar lukt het ze om zich staande te houden voor de klas?  We zien de aspirant-leraren worstelen met orde houden en lesgeven, maar ook een band opbouwen met hun leerlingen en opbloeien als docent.


'Meester, waar komt een baby uit?' vraagt een leerling fluisterend. De Amsterdamse horecaondernemer Michel (50) twijfelt geen moment en legt onverbloemd uit hoe een bevalling in zijn werk gaat. Het jongetje knikt ernstig. Het is altijd al Michels grootste droom geweest om leraar te worden en het gaat hem tot nu toe goed af. Hij zit in het derde jaar van de verkorte deeltijd-Pabo en gaat stage lopen in groep 6. Hier moet hij zijn carrière-switch waar gaan maken.

Naast Michel volgt regisseur Simonka de Jong in deze documentaire een aantal deelnemers aan het Amsterdamse ‘crash course’. Hier staan zij-instromers voor het eerst van hun leven voor de klas, om te kijken of ze geschikt zijn voor het vak van leraar. Ze worden meteen in het diepe gegooid en dat blijkt confronterend.

Eén van de deelnemers aan deze ‘crash course’ is Kim (48). Ze is planner in een ziekenhuis en zegt die baan op voor een carrière in het onderwijs. Kim is alleenstaande moeder en heeft onlangs haar partner verloren. Ze gaat de uitdaging aan en begint in groep 3/4. Zal het haar lukken toegelaten te worden tot het zij-instroomtraject?

'Zijwaarts De Klas In' is een documentaire die je het vak van leraar van dichtbij laat meemaken. Tussen het houden van orde en het voeren van oudergesprekken ontstaan hartverwarmende momenten met de leerlingen die laten zien dat die éne goede leraar echt het verschil kan maken.

Jaarlijks gaan naar schatting rond de 1700 mensen* ‘zijwaarts de klas in’. Er zijn momenteel rond de 10.000 fulltime vacatures in het onderwijs.

Regisseur: Simonka de Jong
Producent: Witfilm

'Zijwaarts De Klas In', is donderdag 5 oktober (de Dag van de Leraar) te zien om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

 

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers