Zo klinkt Europapa van Joost Klein: Twelve points to the Netherlands

donderdag 29 februari 2024
Foto: AVROTROS - © Ruud Janssen 2023

Met Europapa, een eerbetoon aan zijn vader, vertegenwoordigt Joost Klein ons land tijdens het Eurovisie Songfestival. Met de song vertelt hij dat er geen grenzen zijn als je je dromen waar wil maken en jouw verhaal wil vertellen.

Het nummer is een absurde combinatie van nostalgie, melancholie en blijdschap, verpakt in poëtische teksten en aanstekelijke beats waar Joost bekend om staat.


Joost: 'Europapa gaat over een weeskind dat door heel Europa (en omstreken) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen. Eerst kennen de mensen hem niet, maar hij blijft elke kans pakken om zichzelf te laten zien. Europapa is een eerbetoon aan mijn vader. In zijn opvoeding leerde hij me om met een open vizier naar de wereld te kijken.'

Europapa is geproduceerd door Teun de Kruif (Tantu Beats), met een bijzondere bijdrage van DJ Paul Elstak: een van de grondleggers van happy hardcore en de man achter de mega-hit Rainbow in the Sky. Joost schreef zelf de tekst samen met een bijdrage van goede vrienden (rapper) Donnie en Tim Haars (Gerrie van New Kids).

Joost betreedt het Eurovisie podium in de tweede halve finale op donderdag 9 mei. De komende weken legt hij de laatste hand aan de act. 'Het Eurovisie-optreden wordt een full circle-experience van verdriet omzetten in euforie. Als mensen mijn act zien, moet de eerste reactie zijn: 'Wat gebeurt hier?'. Om de kijker vervolgens toch te raken. Een uitnodiging om dieper te duiken. Op 't eerste oog lijkt het een hele blije act, maar eenmaal daar voorbij liggen bloed, zweet en tranen.'

Europapa ging live in première tijdens een speciale uitzending van de 'Middag/Avondshow' van Arjen Lubach op NPO 1. Het nummer is vanaf nu te beluisteren via alle bekende streaming platforms.


Joost Klein
Joost Klein (26) is een artiest, schrijver en kunstenaar. Zijn energieke stijl combineert elementen uit mainstream pop met happy hardcore en punk. Hij wordt geroemd om zijn poëtische teksten in combinatie met aanstekelijke beats die de tijdgeest van de jeugd vangt. In zijn nummers bespreekt hij zijn eigen persoonlijk leed zoals het verliezen van zijn ouders op jonge leeftijd en is hij open over zijn mentale problemen. Hij zet verdriet om in euforie. Met de boodschap: We zijn allemaal mensen. 'Het is oké; we zijn allemaal niet oké.'

Vorige maand won Joost de prestigieuze Popprijs 2023 die jaarlijks wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de meeste impact heeft gehad binnen de Nederlandse popmuziek. De prijs werd eerder gewonnen door o.a. Anouk, Tiësto, De Jeugd van Tegenwoordig, DI-RECT en Goldband. In het Nederlandse live-circuit staat Joost bekend om zijn legendarische shows op festivals als Lowlands, Pinkpop en Pukkelpop. Afgelopen november gaf hij twee uitverkochte concerten in de AFAS Live.

Ook in het buitenland groeit Joosts fanbase. In België stond hij met zijn show in een uitverkochte Lotto Arena in Antwerpen en was hij kandidaat in 'De Slimste Mens ter Wereld'. Afgelopen zomer scoorde Joost met ‘Friesenjung’ een nummer 1-hit in Duitsland. Het nummer heeft tevens 100 miljoen wereldwijde streams behaald en werd ‘Beste Song’ in Duitsland bij de 1LIVE Krone Radio Awards. Ook in Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, UK, Polen, Italië en Oekraïne krijgt hij veel airplay en groeit zijn fanbase.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers