Zorg voor eigen leefomgeving centraal in 'Mijn Vlakke Land'

zondag 30 oktober 2022

Aan de vooravond van de Nationale Klimaatweek gaat EO-presentator Kefah Allush in 'Mijn Vlakke Land' op zoek naar de persoonlijke verbondenheid die mensen voelen met de grond waarop ze wonen.

In vijf verschillende provincies wordt Kefah vergezeld door een bekende regiobewoner en ontmoeten ze mensen die houden van en zorgen voor het land waarop ze leven.


Vijf verschillende provincies vormen het decor van deze nieuwe vijfdelige EO-serie waarin de zorg om het klimaat en zorg voor het eigen leefmilieu centraal staat. In iedere aflevering neemt een bekende regiobewoner presentator Kefah Allush mee naar de plekken die voor hem of haar van betekenis zijn. In Zeeland is dat boerin Bertie Steur, voor Drenthe zangeres Ellen ten Damme. Flevoland wordt vertegenwoordigd door Charly Luske, Noord-Holland door Tim Knol en de provincie Utrecht door Evelien de Bruin.

Groene goeroe
Daarnaast gaat Allush in iedere aflevering op zoek naar de 'groene goeroe' van de provincie; iemand die vanuit verbondenheid met de eigen woonplek op geheel eigen wijze zorgdraagt voor zijn leefomgeving. Zo ontmoet hij in Zeeland Erik, die de stranden van Schouwen-Duiveland schoonmaakt. En in Groenekan zet Sonne zich in voor een betere leefomgeving voor bijen.

En Kefah duikt dieper in de band die mensen met hun geboorte- en woonplaats kunnen voelen aan de hand van een bewoner die een persoonlijke geschiedenis heeft met de regio. Zo ontmoet hij in Flevoland de 97-jarige Theo Steverink, die met zijn blote handen de Noordoostpolder heeft opgebouwd.

Gerechten
Ook eten heeft een plaats in het programma. Een lokale kok doopt een wereldgerecht om tot een streekgerecht, door het enkel met regionale producten te bereiden. Op die manier wordt de ecologische voetafdruk van een maaltijd enorm teruggebracht. Twee Michelin-sterrenkok Edwin Vinke probeert zoveel mogelijk met producten uit zijn eigen moestuin te koken. Hij heeft tien jaar geleden z’n leven omgegooid; minder vlees, geen grote porties, meer duurzaam en uit eigen streek, minder stress, meer ontspanning. 'Ik wil met mijn gerechten iets aan de wereld teruggeven.' Samen met Kefah maakt hij een sterrengerecht van producten uit eigen moestuin en wat de zee hem geeft.

'Mijn Vlakke Land', 31 oktober t/m 4 november om 18.30 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers