Zorgen rondom couveusekinderen centraal in nieuwe EO-serie 'Handen aan de Couveuse'

dinsdag 6 september 2022
Foto: EO - © Willem Jan de Bruijn 2022

In de nieuwe zesdelige EO-serie 'Handen aan de Couveuse' volgt Anne-Mar Zwart ouders bij wie de roze wolk ver te zoeken is. Hun baby is veel te vroeg geboren of ernstig ziek en ligt daarom op de IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Hoe houden zij zich staande en waar putten ze hoop uit in deze onzekere periode?

'Handen aan de Couveuse' laat aangrijpende verhalen zien over angst, veerkracht, hoop en onvoorwaardelijke liefde.EO-presentator Anne-Mar Zwart leefde een aantal maanden intensief mee met de ouders en hun te vroeg geboren baby’s. 'Ik heb dingen van dichtbij gezien die zelfs voor het doorgewinterde medische personeel uniek waren. Bijvoorbeeld een zwangere vrouw die ziek werd en kunstmatig in slaap werd gehouden. Haar bevalling kwam spontaan op gang, drie maanden voor de uitgerekende datum. Ook voor de artsen in dit ziekenhuis was dit onvoorstelbaar.'

Naast de pasgeboren baby’s zijn in de serie ook kinderen te zien die te vroeg geboren waren, maar nu al wat ouder zijn. Zij komen regelmatig in het ziekenhuis op controle. Zo wordt de ontwikkeling van deze groep patiëntjes door de jaren heen goed in beeld gebracht.

Veerkracht
In de serie is ook zichtbaar hoe ouders standhouden in instabiele situaties. Anne-Mar: 'Ik ben enorm onder de indruk van de enorme strijdlust en veerkracht van ouders. Ouders die te horen krijgen dat de behandeling van hun baby gestaakt wordt, omdat hij te ziek is, en dan vervolgens toch de kracht vinden om overeind te blijven. Het is zo bijzonder hoe de ouders ons hebben toegelaten in deze extreem onzekere en turbulente periode van hun leven. Ik heb diep respect voor alle ouders. Gelukkig heb ik ook veel blijdschap en trots gezien als ik maanden later bij sommige ouders thuis op kraambezoek kwam.'

Op de afdeling IC Neonatologie in het Sophia Kinderziekenhuis staat een groot team van gepassioneerde zorgprofessionals de meest premature baby’s en hun ouders bij in een medisch en emotioneel zware periode. Er zijn maar weinig afdelingen in een ziekenhuis waar zoveel verschillende medisch deskundigen en andere ziekenhuismedewerkers betrokken zijn bij één patiënt. Teams zijn dag en nacht bezig met de monitoring, verzorging en toekomst van de prematuur geboren of ernstig zieke baby.

'Medische Handen aan de Couveuse'
Op NPO Start zal een aparte serie verschijnen met de verhalen van het personeel op de afdeling IC Neonatologie: 'Medische Handen aan de Couveuse'. Er wordt een gynaecoloog gevolgd, een verpleegkundige maar bijvoorbeeld ook een psycholoog. In het programma op televisie is die medische kant ook zichtbaar, maar staan vooral de ouders en het kindje in het middelpunt. In 'Medische Handen aan de couveuse’ is een hoofdrol weggelegd voor het medisch personeel dat, naast het specialistische werk, vaak een enorme steun is in moeilijke tijden voor de ouders.

'Handen aan de Couveuse' is een programma van de EO geproduceerd door Helder. De zes afleveringen van 'Handen aan de Couveuse' zijn vanaf woensdag 7 september wekelijks om 21.30 uur te zien bij de EO op NPO 1 en NPO Start. 'Medische Handen aan de Couveuse' is als extra serie op NPO Start te zien.

'Handen aan de Couveuse', vanaf woensdag 7 september om 21.30 uur bij de EO op NPO 1.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bed & Breakfast' (foto: © Omroep MAX 2020)

Marieke en Gert hebben een vooroorlogse boerderij in Zeeland verbouwd tot een hedendaags onderkomen met een aantal B&B-kamers. Daarna ontvangen Silvia en Walther de gasten in hun pittoreske dorpje. Zij hebben twee bijzondere kamers waar een hoop te zien valt. Als laatste mogen Ageeth en John de gasten hun bed and breakfast laten zien aan de Loosdrechtse Plassen.

'Bed & Breakfast', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers