Luistercijfers: VRT-radio doorstaat coronacrisis

vrijdag 21 augustus 2020

Het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) heeft vandaag nieuwe luistercijfers bekendgemaakt over het Vlaamse radiolandschap. Die tonen opnieuw aan dat radio in Vlaanderen een heel stabiel medium is, ook in tijden van corona.

De maatregelen om de pandemie in te dijken hebben wel impact gehad op het onderzoek zelf, het bleek niet mogelijk om cijfers voor de maanden maart en april te vormen. Els Van de Sijpe, manager radio bij de VRT, geeft meer toelichting.


'We zien in deze nieuwe CIM-cijfers een gezonde, mature radiomarkt met zeer stabiele luistercijfers  met in het oog springende resultaten voor Klara dat fors stijgt en MNM dat het sterkst staat bij jonge luisteraars van 12-24 jaar en ook bij luisteraars van 18-44 jaar. We weten dat in die periode MNM met 'Marathonradio' de studenten en het jonge publiek een hart onder de riem stak', zegt Els Van de Sijpe. 'De cijfers gaan over het voorjaar, de periode januari-juni 2020. Het is wel belangrijk om te weten dat door het uitbreken van de coronacrisis er niet gemeten kon worden in maart en april.'

Van de Sijpe vervolgt: 'Om toch een idee te vormen voor die periode maart-april 2020, in volle corona, hebben we wel cijfers over het online luisteren via het CIM. Die slaan weliswaar enkel op het deel van ons publiek dat online luistert, goed voor een kleine 10 procent van ons volledig luisterpubliek. In die online cijfers zien we een opvallende stijging, zeker bij Radio 1 en Radio 2 die in die periode een sterk informatief aanbod combineerden met opvallende initiatieven. Denk aan '#wezullendoorgaan' bij Radio 1. Of 'Beste Buren huiskamerconcerten' bij Radio 2. Ook de andere radiomerken scoorden online sterk.'

Bij deze meting werd een groot deel van maart en de hele maand april niet gemeten door de coronacrisis. De cijfers over online luisteren komen uit de CIM Streaming monitor (1 jan - 15 maart; 15 maart - 30 april).

Marktaandeel periode januari - juni 2020

Radio 1 8,4
Radio 2 29
Klara 2,7
StuBru 9,4
MNM 10,1
VRT  61,6

Unieke streamers (average daily unique users) gemiddeld per dag

            jan - midden maart Midden maart - eind april Groei (%)
Radio 1 58.013                    86.495                           49%
Radio 2 57.544                    84.628                           47%
Klara    17.800                    21.382                            20%
Stubru  64.831                    88.420                           36%
MNM     45.827                   62.195                            36%

 

Download nu de GRATIS TVvisie app voor Android of iOS!


Lees ook:
Luistercijfers: Qmusic blijft tweede grootste, Joe stabiel
Louis Talpe heeft nieuwe hoofdrol beet

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers