'Ruimtevaarder' van Kommil Foo herovert eerste plaats in 'De Radio 1 Lage Landenlijst'

zaterdag 3 september 2022
Foto: Radio 1 - © VRT 2022

Zaterdag kroonden de luisteraars van Radio 1 'Ruimtevaarder' van Kommil Foo opnieuw tot hun meest favoriete Nederlandstalige nummer in 'De Radio 1 Lage Landenlijst'.

Voor de 7de keer op rij ging Radio 1 op zoek naar het beste Nederlandstalige nummer uit zowel Nederland als België. Vorig jaar moest Kommil Foo de eerste plaats nog afstaan aan Kris De Bruyne met 'Amsterdam'. Dit jaar staat 'Ruimtevaarder' opnieuw op 1. Het Zesde Metaal prijkt op de tweede plaats met 'Ploegsteert'. 'Mia' van Gorki vervolledigt het podium. Xavier Taveirne en Evert Venema loodsten de luisteraars door de top 100 van de beste Nederlandstalige nummers.


Top 10
1. Kommil Foo – Ruimtevaarder (2)
2. Het Zesde Metaal – Ploegsteert (3)
3. Gorki – Mia (4)
4. Wim De Craene – Tim (6)
5. Kris De Bruyne – Amsterdam (1)
6. Ramses Shaffy en Liesbeth List – Pastorale (7)
7. Raymond van het Groenewoud – Twee Meisjes (8)
8. Boudewijn de Groot – Avond (9)
9. The Scene – Blauw (10)
10. Merol – Vol (nieuw)

Enkele opvallende trends:

Vrouwen
Er zit flink wat vernieuwing in de lijst met vooral vrouwelijke artiesten: Froukje, Eefje de Visser en Merol. Die laatste haar passage in De Slimste Mens ter Wereld heeft haar zeker geen windeieren gelegd. Met 3 (nieuwe) nummers staat ze in de lijst. Bovendien is ze met 'Vol' de hoogste nieuwkomer op nummer 10.

Eefje de Visser was dan weer de sterkste stijger. Dit jaar stond ze met 'Bitterzoet' op plaats 26. Vorig jaar was dit nog plaats 79.

(Recent) overleden artiesten
Ook de fans van Arno gingen op zoek naar een Nederlandstalig nummer van hem. 'Je bent een vriend van mij' komt nieuw binnen op plaats 55.

Ook Doe Maar doet het dit jaar opvallend beter. Afgelopen jaar stierf frontman Henny Vrienten. Doe Maar staat 3 keer in de lijst.

Weetjes
Boudewijn de Groot, The Scene, Raymond van het Groenewoud, Noordkaap en Gorki komen het vaakst voor in de lijst. Ze zijn telkens goed voor 4 noteringen.

De lijst vernieuwt elk jaar en dat was deze editie niet anders. Er staan 22 nieuwe nummers in de lijst.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers