Nieuwe documentaire 'Chris Brown: a History of Violence' op HBO Max

woensdag 30 oktober 2024
Foto: © HBO Max 2024

Deze aangrijpende documentaire trekt Browns gewelddadige gedrag in een breder perspectief, waarbij experts vertellen hoe vaak seksueel misbruik en partnergeweld voorkomen en hoe vaak de daders er nog mee wegkomen.

Chris Brown werd alom geprezen toen hij op jonge leeftijd doorbrak als muzikant. Maar in 2009 leerde de wereld een donkere kant van het popfenomeen kennen toen hij werd veroordeeld voor de mishandeling van popster en toenmalige vriendin Rihanna. Het bleek geen incident, want in de jaren erna kwamen meerdere verhalen naar buiten van gewelddadig, intimiderend en seksueel overschrijdend gedrag door de artiest. De nieuwe documentaire 'Chris Brown: a History of Violence' zet deze voorvallen op een rij en praat ook met een danseres die zegt door Brown verkracht te zijn.


Doodsbedreigingen
'I’m going to beat the shit out of you!', zou Brown gezegd hebben tegen Rihanna toen ze samen in de auto zaten en zij een opmerking maakte over het contact met andere vrouwen op zijn telefoon. Toen ze vervolgens een vriendin belde om de politie te informeren, had hij eraan toegevoegd: 'Now I’m really going to kill you' – waarbij hij haar niet alleen had geslagen maar ook gewurgd. Dit wordt in de documentaire bevestigd door sgt. Cheryl Dorsey, de agente die destijds de zaak tegen Brown onderzocht.

Brown werd veroordeeld tot een taakstraf en verontschuldigde zich voor zijn daden. Dat Rihanna bij hem bleef, wordt niet als verbazingwekkend gezien door de deskundigen in de documentaire – onder wie Carolyn West, expert op het gebied van huiselijk geweld. Volgens hen zijn er gemiddeld zeven gewelddadige voorvallen nodig voordat een vrouw haar partner voorgoed verlaat.

Schokkende cijfers
De documentaire laat meer schokkende cijfers zien op dit gebied. Zo is een kwart van alle vrouwen slachtoffer van geweld door haar partner. Een andere opvallende statistiek is dat een jongen die ziet dat zijn moeder slachtoffer is van huiselijk geweld een tien keer grotere kans heeft om zelf later ook gewelddadig te worden tegen zijn partner. Brown had zelf al aan het begin van zijn carrière verteld dat zijn moeder mishandeld werd door zijn stiefvader voor wie hij als kind erg bang was.

Boot van Sean 'Diddy' Combs
Het mag vanzelfsprekend geen vrijbrief zijn voor het gewelddadige en seksueel overschrijdende gedrag waar Brown van wordt beticht in minimaal vijftien gevallen. Schokkend is het verhaal van de vrouw die Chris Brown ontmoet op de boot van Sean 'Diddy' Combs, die andere artiest die bekend is komen te staan vanwege zijn geweld tegen vrouwen. In de documentaire vertelt ze dat Brown haar wel wilde helpen met haar carrière als danseres. Op de boot wordt ze slaperig nadat ze een drankje van Brown gekregen heeft en als hij haar meeneemt naar een hut, verkracht hij haar – iets wat Brown en zijn advocaat overigens ontkennen. De zaak strandt wegens gebrek aan bewijs.

Aangevallen op social media
Het leidt in de documentaire ook tot de vraag of beroemdheden een grote kans hebben hun straf te ontlopen. Ze worden niet alleen geholpen door de beste advocaten, maar vaak ook door hun trouwe publiek beschermd. Dat blijkt uit het geval waarbij een slachtoffer van Brown haar aanklacht introk, nadat ze op social media massaal werd aangevallen door diens fans. Ook de danseres wilde om die reden anoniem in beeld worden gebracht.

Dat de populariteit van Brown nog niet echt geleden heeft onder de aanklachten, en diens gedrag soms zelfs wordt gebagatelliseerd door zijn fans, is volgens de experts ook een teken dat er nog een lange weg te gaan is in het aankaarten en stoppen van huiselijk en seksueel geweld.

'Chris Brown: a History of Violence', vanaf donderdag 31 oktober te zien op HBO Max en op vrijdag 8 november om 21.00 uur bij ID.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Op zijn 52e verjaardag vraagt Rogier zich af of hij alles uit het leven heeft gehaald. Tijd voor actie. Als negenjarig jongetje droomde Rogier al van een zelfgebouwd orgel van zingende glazen. Hij gooit het roer om en besluit deze jongensdroom na te jagen. Het is tijd om beroemd te worden. Met een zelfgebouwd glasorgel probeert Rogier een succesvol straatmuzikant te worden. Hij gaat op zoek naar verschillende glazen om zijn mobiele glasorgel in een bakfiets mee te bouwen.

'NPO Doc: Glas, mijn onvervulde leven', om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Dossiers