Vlaams Jeugdparlement 2016 op Actua-TV

donderdag 3 november 2016

Van 2 tot 4 november bezetten 120 jongeren de stoelen van de Koepelzaal van het Vlaams Parlement om er vier dagen lang het beste van zichzelf te geven. De deelnemers simuleren er de parlementaire werkzaamheden.

Vier ministers met vier verschillende thema's (Binnenlands Bestuur, Onderwijs, Vlaamse Zeehavens en Waterwegen en Inburgering) zullen door het halfrond van VJP'ers en partijen op de rooster worden gelegd. Zo ondervinden de jongeren aan den lijve hoe het parlement precies werkt.


Op vrijdag 4 november volgt de rapportering in plenaire vergadering in de Koepelzaal. Per commissie worden voorstellen gepresenteerd en besproken. Ten slotte volgt over elk voorstel de eindstemming.

Parlementaire simulatie
Het Vlaams Jeugd Parlement (VJP) is een vzw die jaarlijks een driedaagse parlementaire simulatie organiseert in het Vlaams Parlement voor én door jongeren. Het project wil jongeren met een diverse achtergrond bij elkaar brengen, het democratisch apparaat verstaanbaar maken en jongeren laten proeven van de politieke besluitvorming.

De 124 jongeren die deelnemen aan de simulatie zijn tussen de 18 en 24 jaar en komen uit alle Vlaamse provincies en Brussel. Zij volgen les aan een universiteit, hogeschool of de middelbare school. Andere deelnemers werken al of zijn op zoek naar werk.

Rechtstreekse uitzending
Actua-Parlement: kijk live naar de slotzitting van het Vlaams Jeugdparlement 2016. Vrijdag 4 november in de voormiddag tussen 9.00 en 12.00 uur. In de namiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Je kan een uitgebreide samenvatting van deze jeugdige plenaire vergadering bekijken op zondag 6 november vanaf 18.00 uur.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers