Cor Bakker hoogste nieuwe binnenkomer in 'Klassieke Top 400' met Requiem voor Louis van Dijk

donderdag 10 oktober 2024

De Nederlandse pianist Cor Bakker is de hoogste nieuwe binnenkomer ooit met zijn eigen requiem voor de overleden pianist Louis van Dijk.

Hij komt met het stuk Dijkwacht binnen op plaats 42 in de 'Klassieke Top 400' van NPO Klassiek. De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach staat dit jaar wederom op de eerste plaats in de klassieke hitlijst, waarmee het voor de twaalfde keer de lijst aanvoert. Op de tweede plaats staat het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart, gevolgd door het Requiem van Fauré op plek drie. Dat maakte presentator Ab Nieuwdorp zojuist bekend in 'De Klassieken' van AVROTROS op NPO Klassiek.


In deze dertiende editie van de 'Klassieke Top 400' is goed te zien hoe breed klassieke muziek kan zijn. In de toplijst staan eeuwenoude werken van de middeleeuwse componist Hildegard von Bingen naast filmklassiekers van Ennio Morricone, een nieuwe compositie van Cor Bakker en een herontdekte opera van Johannes Nicolaas Helstone.

De top 10 van de 'Klassieke Top 400' van 2024:

Nieuw in de top 10 is Schindler’s List van John Williams, dat vorig jaar nog op de veertiende plek eindigde. Het is de hoogste score ooit voor de filmmuziek bij de gelijknamige film Schindler’s List. Ook nieuw in de top zijn Pergolesi’s Stabat Mater en de Messiah van Händel.

1. Bach - Matthäus-Passion
2. Mozart - Requiem
3. Fauré - Requiem
4. Grieg - Peer Gynt Suites
5. Pärt - Spiegel im Spiegel
6. Dvořák - Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’
7. Vivaldi - De vier jaargetijden
8. Williams - Schindler's List
9. Pergolesi - Stabat Mater
10. Händel - Messiah     

Uitzending
'De Klassieke Top 400' is een hitlijst van 400 topstukken, gekozen door de luisteraars van NPO Klassiek. Alle werken zijn van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 18 oktober tussen 07.00 en 23.00 uur te horen op NPO Klassiek. Op vrijdag 13 oktober eindigt de lijst met de nummer één om 20.00 uur. De gehele lijst is terug te vinden op npoklassiek.nl.

Dijkwacht van Cor Bakker hoogste nieuwe notering
In de 'Klassieke Top 400' van 2024 staan 400 werken van in totaal 133 verschillende componisten. Na Bach, met 32 noteringen, zijn Mozart (20 noteringen), Beethoven (15), Schubert (16) en Arvo Pärt (14 noteringen) het vaakst vertegenwoordigd. Met elkaar zijn zij verantwoordelijk voor bijna een kwart van de lijst. Dit jaar zijn maar liefst 15 werken nieuw binnengekomen in de klassieke toplijst. De hoogste nieuwe binnenkomer is Cor Bakker met zijn requiem genaamd Dijkwacht voor de in 2020 overleden pianist Louis van Dijk. Bakker speelde het werk eerder in 'Podium Klassiek' (NTR), waarna het massaal de lijst werd ingestemd. Daarmee is hij de hoogste binnenkomer in de lijst ooit.

'De kracht van klassiek'
Tim Moen, zendermanager van NPO Klassiek: 'De 'Klassieke Top 400' laat prachtig zien hoe veelzijdig klassieke muziek is. Eeuwenoude meesters staan zij aan zij met jonge, nog springlevende componisten. Dat werd me nog eens duidelijk tijdens de stemperiode, toen de Klassieke Top 400 Stembus door het hele land trok en halthield bij pianist Nordin Maouli. Een doorgewinterde marinier die in zijn vrije tijd pianospeelt en heeft ontdekt dat hij met zijn muziek mensen recht in het hart raakt. Dat is de kracht van klassiek! Zijn collega’s hebben massaal op zijn muziek gestemd en ook hij staat dit jaar in onze lijst.'

Hedendaags: muziek van nu
Van de vierhonderd werken uit de 'Klassieke Top 400' is de componist bij 74 stukken nog in leven. In totaal staan er 31 nog levende componisten in de toplijst. Dat betekent dat bijna twintig procent van de 'Klassieke Top 400' muziek van nu is. De hoogst scorende muziek van nu is Arvo Pärts Spiegel im Spiegel (nummer 5), Schindler’s List van John Williams (nummer 8), The Armed Man – a mass for peace van Karl Jenkins (nummer 21), Cor Bakkers Requiem (nummer 42) en Intouchables van Ludovico Einaudi (nummer 50). Ook de filmmuziek blijft populair onder de stemmers van de Klassieke Top 400. Er staan in totaal 20 filmmuziekcomposities in de lijst, drie meer dan vorig jaar. Nieuw in de lijst zijn Cinema Paradiso van Ennio Morricone en Jurassic Park van John Williams. The Piano van Michael Nyman is terug van weggeweest, die stond in 2022 voor het laatst in de 'Klassieke Top 400'.

Vrouwelijke componisten
De 'Klassieke Top 400' telt ook deze editie een aanzienlijk aantal vrouwelijke componisten. In de lijst staan dit jaar 24 composities van 15 verschillende vrouwen, waaronder de Nederlandse componisten Henriette Bosmans (vier keer in de lijst), Mathilde Wantenaar (twee keer in de lijst), Lavinia Meijer en Iris Hond.

'Klassieke Top 400 Concert'
Het 'Klassieke Top 400 Concert' op vrijdag 18 oktober in TivoliVredenburg is de feestelijke afsluiting van de toplijst. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Harry Ogg brengt in samenwerking met het Nationaal Gemengd Jeugdkoor een selectie van de meest geliefde stukken uit de 'Klassieke Top 400'. Van klassieke hitmuziek die live nog beter klinkt, tot verrassende lijstbestormers en symfonische surprises. De presentatie is in handen van Maria Fiselier en het concert is live te horen én te zien op npoklassiek.nl.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Scrooge Live' - Arjan Ederveen (Omroep MAX)

'Scrooge Live' is de rechtstreekse vertelling (2024) van het kerstverhaal 'A Christmas Carol' van Charles Dickens vanuit Slot Loevestein in Zaltbommel, nagespeeld door bekende zangers en acteurs ten voordele van het Nationaal Fonds Kinderhup. Lisa Loeb, Arjan Ederveen, Carrie ten Napel, Francis van Broekhuizen, Susan Visser e.a. schitteren in deze jubileumeditie, live vanuit het indrukwekkende Slot Loevestein. Met de muzikale kerstvertelling over Ebenezer Scrooge wordt aandacht gevestigd op kinderarmoede in Nederland, in samenwerking met het Nationaal Fonds Kinderhulp.

'Scrooge Live', om 20.25 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers