NPO Radio 1-bus reist een week langs de grenzen van Nederland

zondag 11 februari 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 12 februari reist de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi langs de grenzen van Nederland: van Zeeuws-Vlaanderen tot Oost-Groningen. Mirthe van der Drift doet verslag.

Nu de PVV de grootste partij van Nederland is, is er weer meer belangstelling voor onze landsgrens. De partij pleit ervoor dat de grenzen dicht moeten en de grenscontrole moet worden hersteld. Maar wat zou dat betekenen voor de mensen die in het grensgebied wonen? Deze week vijf persoonlijke verhalen over leven en werken op de grens van Nederland, de samenwerking met de buurlanden, de rol van grensoverschrijdende streektaal en het beheren van internationale natuurgebieden.


Jo de Valk is bioloog en maakt zich hard voor een natuurgebied dat in gemeenschappelijk beheer komt van Nederland en Duitsland. Op maandag vertelt hij vanuit het vlakbij de grens gelegen Groesbeek over deze plannen.  

Dinsdag is jongerenwerker Danny de Jong te gast. In het grensdorp Glanerbrug is er relatief veel criminaliteit onder jongeren. Sinds een paar jaar is hij de ogen en oren van de jeugd in Glanerbrug en dat werpt zijn vruchten af.

Op woensdag is de bus te gast bij Diana Abbink in Winterswijk. Zij is een pleitbezorgster van de streektaal, het Nedersaksisch. Een taal die ook ver over de grens in Duitsland nog gesproken word. Met lessen op scholen en aan bewoners van de Achterhoek probeert zij de taal springlevend te houden.

Donderdag vertelt Sarie van Steenbergen uit Hulst over haar platform Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen waarmee ze jongeren wil behouden voor Zeeuws-Vlaanderen.

Op vrijdag parkeert de '5 Dagen' bus in Kerkrade, waar Cor Chudy namens de gemeente Kerkrade een succesvolle bestuurlijke samenwerking heeft met de Duitse buurgemeente Herzogenrath.

'5 Dagen' live over wonen en leven aan de grens van Nederland. Maandag 12 februari tot en met vrijdag 16 februari van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van '5 Dagen'.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers