Portret van de wereldberoemde dirigent Klaus Mäkelä in 'Close Up'

maandag 12 februari 2024

Per 2027 is de Finse dirigent Klaus Mäkelä (1996) de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Regisseur Bruno Monsaingeon schetst in 'Close Up: Klaus Mäkelä - Towards the Flame' een portret van deze jonge dirigent.

Zijn liefde en passie voor muziek en dirigeren ontwikkelde hij al jong blijkt uit archiefmateriaal waarin hij is te zien als opgroeiend kind en tiener. Mäkelä vertelt over zijn visie op het dirigentschap en over zijn favoriete muziek.


Bruno Monsaingeon is een veteraan op het gebied van documentaires over klassieke componisten en musici. Hij raakte diep onder de indruk van het bijzondere talent van Mäkelä bij een optreden met het Orchestre de Paris en besloot een film over de begaafde en bevlogen dirigent te maken.

Mäkelä reflecteert op videobeelden van hemzelf als opgroeiend kind tijdens lessen waarin hij een groep musici dirigeert onder de hoede van de legendarische Finse dirigent en pedagoog Jorma Panula. Mäkelä musiceert, als cellist, met het ensemble Quatuor Arod en hij vertelt dat Mozart en Sjostakovitsj tot zijn favoriete componisten behoren. Ook is Mäkelä aan het werk te zien tijdens repetities en uitvoeringen in Oslo, Parijs en Amsterdam.

[video]

'Close Up: Klaus Mäkelä - Towards the Flame' is een productie van Idéale Audience Group in coproductie met AVROTROS en ARTE France.

'Close Up: Klaus Mäkelä - Towards the Flame', dinsdag 13 februari om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland én melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers