Bob Dylan-weekend op NPO Cultura

vrijdag 14 april 2017

Om te vieren dat Bob Dylan vanaf 16 april drie dagen achter elkaar in Nederland optreedt (en een nieuw driedubbelalbum vol Amerikaanse standards uit heeft), presenteert de NTR een compleet Dylan-weekeind op NPO Cultura.

Met o.a. de beroemde, bijna 4 uur durende documentaire 'No Direction Home' van fameus filmregisseur Martin Scorsese. Leo Blokhuis presenteert beide avonden.


Bob Dylan - 'No Direction Home'
Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone omschreef deze beroemde Dylan-documentaire uit 2005 bij verschijning als ‘de ultieme rock ’n roll odyssee’. En zo is het: fameus filmregisseur Martin Scorsese ('Taxi Driver', 'Goodfellas', 'The Wolf Of Wall Street') traceert in zijn bijna 4 uur durende film de periode vanaf het moment dat de jonge Bob Dylan aankomt in New York in 1961 tot en met het (tijdelijke) kluizenaarschap dat volgt op zijn met mysterie omgeven motorongeluk in de zomer van 1966. Deze periode omvat de opkomst van Bob Dylan als folkheld annex gevierde songschrijver en zijn controversiële verschuiving richting een meer elektrisch rockgeluid. Regisseur Scorsese kreeg de beschikking over een ontzagwekkende hoeveelheid archiefmateriaal uit voorgenoemde periode, inclusief beelden van dat beruchte moment waarop een boze Dylan-fan tijdens een elektrisch concert in Manchester zijn held voor ‘Judas!’ uitmaakt. Onder de geïnterviewden treffen we tijdgenoten als dichter Allen Ginsberg en folkzanger Dave Van Ronk. Ook de interviewschuwe Dylan zelf komt uitgebreid aan het woord.

Deel 1, 15 april vanaf 20.30 uur.
Deel 2, 16 april vanaf 20.30 uur.

'Bob Dylan - The 30th Anniversary Concert Celebration'
Er zijn mensen die van mening zijn dat een Bob Dylan-song beter door iemand anders kan worden gezongen. Speciaal voor hen hebben we de beste optredens van een groots Dylan-eerbetoon in 1992 geselecteerd. Dit concert werd dat jaar gehouden - in Madison Square Garden in New York - om te vieren dat onze barse bard 30 jaar in het vak zat. Een stoet aan muzikale helden trad aan om de songs van Dylan te vertolken. Denk aan Neil Young die een woeste versie doet van ‘All along the watchtower’, Stevie Wonder (‘Blowin’ in the wind’), Eddie Vedder en Mike McCready van Pearl Jam (‘Masters of war’), Chrissie Hynde van de Pretenders (‘I shall be released’) en Eric Clapton (‘Don’t think twice it’s alright’). Sommige van die avond optredende artiesten zijn inmiddels niet meer onder ons, we noemen: Lou Reed (‘Foot of pride’), Johnny Cash en June Carter Cash (‘It ain’t me babe’) en George Harrison (‘Absolutely sweet Marie’).

Deel 1, 15 april vanaf 22.25 uur.
Deel 2, 16 april vanaf 22.00 uur.

NPO Cultura
NPO Cultura, het themakanaal voor kunst, cultuur en documentaires, is op televisie te zien via Ziggo (kanaal 222), KPN (kanaal 170) of via npo.nl/cultura.

Uitzendingen, zaterdag 15 en zondag 16 april om 20.30 uur op NPO Cultura.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

In de nabije toekomst heeft de mens de aarde dusdanig uitgeput, dat vele gewassen niet meer kunnen groeien. Het zal niet lang meer duren of leven op aarde wordt onmogelijk. Een groep voormalige onderzoekers van de NASA o.l.v. John Brand heeft een wormgat bij Saturnus ontdekt, waardoor ver verwijderde sterrenstelsels sneller bereikt kunnen worden. Cooper, een voormalige testpiloot van de NASA, wordt samen met drie andere astronauten en een robot op een geheime ruimtemissie gestuurd om voor de bewoners van de aarde een nieuwe thuisplaneet te zoeken.

'Interstellar', film uit 2014 met oa. Anne Hathaway, om 22.20 uur bij Veronica.

Dossiers