Arthur Brand in 'Nieuwe Vermeer Podcast': 'Geroofde Vermeer 'Het Concert' mogelijk in Ierland'

donderdag 9 maart 2023
Foto: © Omroep MAX 2022

Het in 1990 in Boston gestolen schilderij van Johannes Vermeer bevindt zich mogelijk in Ierland, zegt kunstdetective Arthur Brand in de 'Nieuwe Vermeer Podcast' van Omroep MAX.

Op 18 maart is het precies 33 jaar geleden dat het doek werd gestolen. Volgens Brand weet de voormalige Ierse terreurorganisatie IRA meer over de locatie van Het Concert. Arthur Brand heeft 'gesprekken gehad' met leden van de IRA, waarin ze een ruildeal hebben voorgesteld: 'Als jij iets voor ons kunt uitzoeken, dan kunnen wij jou misschien helpen om de werken terug te vinden.'


Het Concert van Johannes Vermeer is één van de dertien werken die werd buitgemaakt bij de grootste kunstroof uit de geschiedenis in het Isabelle Stewart Gardner in Boston in 1990. Naast een Vermeer werden onder andere een Monet, een Rembrandt en een Flinck gestolen. Boston geldt als de meest Ierse stad van de Verenigde Staten, waar de IRA (Irish Republican Army) een cel had. Saillant detail: de kunstroof in Boston vond plaats op St. Patrick’s Day, een belangrijke Ierse feestdag.

De maffia, terreurorganisaties en andere criminelen stelen kunst of bezitten gestolen kunst niet om aan de muur te hangen, legt Arthur Brandt uit in 'De Nieuwe Vermeer podcast'. Het wordt vaak opgeslagen om later als ruilmiddel te gebruiken. En niet alleen in onderhandelingen met collega’s uit de onderwereld: 'Het wordt ook aangekocht door hele zware criminelen, die het inzetten voor strafvermindering', zegt Brand in de podcast. Zo ver komt het echter vaak niet: slechts een klein deel van de gestolen meesterwerken werd ooit teruggevonden.

'De Nieuwe Vermeer Podcast'
Wat gebeurt er als talentvolle audiomakers aan de slag gaan met de zoekgeraakte werken van Johannes Vermeer? In 'De Nieuwe Vermeer Podcast 'maken verschillende podcastmakers, Eva Nijs, Bert Scholten, Wisse Beets, Mandula van den Berg, Lara Aerts en Mina Etemad, een persoonlijke vertaling van een van de zes verloren gewaande Vermeers. Hun creativiteit komt in vele vormen; van hoorspelen tot minidocumentaires en true crime.

In de aflevering over Het Concert reconstrueert podcastmaker Mandula van den Berg samen met kunstdetective Arthur Brand en oud-kunstdief Okkie Durham de spraakmakende kunstroof in Boston.

'De Nieuwe Vermeer Podcast'
Elke week een nieuwe aflevering
Te beluisteren in alle podcastapps

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers