Chantal Janzen en Donnie bemachtigen met 'Schultenbršu' de nummer 1 in de 'Foute 1500'

vrijdag 23 juni 2023
Foto: © Qmusic 2023

Na een week vol foute hits is de 'Foute 1500' van Qmusic ten einde gekomen met een nieuwe nummer ťťn. Na vier jaar onafgebroken bovenaan te hebben gestaan is Snollebollekes van de troon gestoten door Donnie en Chantal Janzen.

Zij zijn met het nummer 'Schultenbräu' de eerste nieuwkomer in jaren die direct op één is geëindigd in de hitlijst van de 1500 beste foute nummers volgens Qmusic-luisteraars. Dit heeft Domien Verschuuren zojuist bekendgemaakt in zijn radioprogramma.


Uniek in de geschiedenis van de foute hitlijst is dat het dit jaar een nek-aan-nekrace tussen twee nieuwkomers was. Marco Schuitmaker was met zijn nummer 'Engelbewaarder' een belangrijke kanshebber, maar verloor het uiteindelijk van 'Schultenbräu' van Donnie en Chantal Janzen. Dat nummer werd op verzoek van Domien Verschuuren speciaal gemaakt om als 'Foute Anthem' te dienen en werd direct massaal omarmd door de Qmusic-luisteraars. Ook op Spotify is het nummer inmiddels al bijna 3 miljoen keer gestreamd en op YouTube is de clip een miljoen keer bekeken. In een eerste reactie op de radio liet Donnie weten supertrots te zijn. Vanavond brengen ze 'Schultenbräu' voor het eerst live tijdens de Foute Party in de Brabanthallen.

Nieuwkomers in de Top 10
De top 10 van dit jaar maakt ruimte voor maar liefst 4 nieuwkomers. Zoals de nummer twee van dit jaar: Marco Schuitmaker met zijn volkse hit 'Engelbewaarder'. Recordhouders Snollebollekes en Paul Elstak staan op de derde en vierde plek. Zij stonden beiden vier keer bovenaan de lijst. Ook nieuwkomer Joe 'Stagiair van de Show', bekend van de Ochtendshow met Mattie & Marieke staat in de top 10: het nummer 'Ja Jij' eindigde op de vijfde plaats.

Top 10
1. 'Schultenbräu' - Donnie en Chantal Janzen
2. 'Engelbewaarder'- Marco Schuitmaker
3. 'Links Rechts' - Snollebollekes
4. 'Rainbow In The Sky' - Paul Elstak
5. 'Ja Jij' - Joe Stagiair van de Show
6. 'Atemlos Durch Die Nacht' - Helene Fischer
7. 'Oya Léle' - K3
8. 'Barbie Girl' - Aqua
9. 'Ons Moeder Zeej Nog' - Jan Biggel
10. 'Dancing Queen' - ABBA

Tot nu toe voerden de volgende nummers de foute hitlijst aan:

2005 & 2006 Frans Bauer – 'Heb je even voor mij'
2007 Gerard Joling – 'Maak me gek'
2008 Jan Smit – 'Als de morgen is gekomen'
2009 Nick & Simon - 'Rosanne'
2010 Sieneke – 'Ik ben verliefd'
2011 New Kids & DJ Paul Elstak - 'Turbo'
2012 t/m 2014 Captain Jack - 'Captain Jack'
2015 t/m 2018 DJ Paul Elstak – 'Rainbow In The Sky'
2019 t/m 2022 Snollebollekes – 'Links Rechts'
2023 Donnie & Chantal Janzen - 'Schultenbräu'

'Het Foute Uur' begon tegelijk met de oprichting van Qmusic in september 2005 en werd al snel een begrip in Nederland. Elke ochtend gaat op veel plaatsen de radio een tandje harder om mee te zingen met de foute hits. Juni is traditiegetrouw de Foute Maand, met de hitlijst 'De Foute 1500'. Ook ontstonden door het hele land overal foute feestjes, met de Foute Party als moeder aller foute festijnen. Deze vindt elk laatste weekend van juni plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Perfecte Plaatje' (RTL 4)

De drie finalisten gaan naar het mythische Ierland voor de finalereis. Tijdens de eerste shoot worden ze vergezeld door figuren uit de onderwereld bij een grote halloweenparade. En van een griezelige traditie gaan ze bij de tweede shoot in de havenstad Cobh op zoek naar geloof, hoop en liefde.

'Het Perfecte Plaatje', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers