'Dijkstra en Evenblij ter Plekke' live vanuit Fabriek Joure, gemeente De Fryske Marren

zaterdag 9 december 2023
Foto: BNNVARA - © Annemieke van der Togt 2021

Het NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zendt aanstaande zondagavond uit vanuit Fabriek Joure, gemeente De Fryske Marren.

Presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij praten daar onder meer over asielopvang. In het dorpje Rottum verzetten inwoners zich tegen de komst van een asielzoekerscentrum. In Balk, dat ligt in dezelfde gemeente, willen inwoners juist dat het huidige azc in hun dorp blijft bestaan, terwijl het gemeentebestuur die locatie wil afbouwen. De Sminkefeart is een schitterende vaart in Gaasterland, maar het schilderachtige decor van eiken en koningsvarens verhult dat het water zwaar vervuild is. Omwonenden maken zich zorgen over de hoge concentratie bestrijdingsmiddelen.  


Wie Friese meren zegt, zegt skûtsjesilen. Schipper Sytze Brouwer bereidt zich voor op het nieuwe seizoen en probeert zijn schip met technische aanpassingen nog sneller te maken. Hij is te gast samen met Sippy Tigchelaar. Zij deed jarenlang verslag van het skûtsjesilen bij Omrop Fryslân. Gerrit Hiemstra, populair weerman, zwaaide af bij de NOS en werpt zich vol in de strijd tegen klimaatverandering. Verder gaat het over De Smearlappen van Anne Wadman. Een taboedoorbrekende roman die Friesland zestig jaar geleden op zijn kop zette. En: wat is er nog te vinden van Kamp Wyldemerck? Het woonoord voor Molukkers waar ooit de eerste minaret van Nederland verrees.

Ook krijgen Frank en Erik een proeverij van koeken voorgeschoteld. Koeken die eigen zijn aan verschillende plaatsen in De Fryske Marren, zoals de Jouster ‘keallepoaten’. Douwe Dijkstra en de sneue vertoning verzorgen de livemuziek. Douwe groeide op in Oosterzee aan het Tjeukemeer.

'Dijkstra & Evenblij', zondag 10 december tussen 20.00 en 22.00 uur bij BNNVARA op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers