Dinsdag in 'Doc25': zien en gezien worden

maandag 21 oktober 2013

Beeldend kunstenaar Florentijn Hofman verovert met zijn gigantische, iconische en geestige beelden de wereld. Hij heeft veel succes bij publiek en opdrachtgever. Maar in hoeverre past het etiket 'kunst' op zijn werk?

Regisseur Ellen Vloet maakte een kunstenaarsportret over groot denken en gezien willen worden.


Voor veel mensen is het liefde op het eerste gezicht: een ontmoeting met een door Florentijn Hofman gecreëerde enorme gele badeend, een op zijn rug liggend reuzenkonijn, of een gigantische, van kleurige badslippers gemaakte aap. Daarmee bereikt Hofman precies wat hij wil: indruk maken met zijn beelden. Hij werkt altijd zo groot als hij kan, altijd in de publieke ruimte. Zijn kunst torent hoog boven omliggende gebouwen uit en neemt absurd veel ruimte in beslag. Zo creëert hij een beeld waar je als publiek niet om heen kan. Je moet er wel naar kijken.

In hoeverre is het vrolijke, iconische werk kunst? Voor Hofman zelf is dit een achterhaalde vraag. Behalve als kunstenaar ziet hij zichzelf net zo zeer als ondernemer. Hij heeft volop opdrachten in binnen- en buitenland en boekt het ene na het andere succes. Subsidies of overheidsgelden komen er niet aan te pas.

Inhoudelijk verkent de film het thema zien en gezien worden, letterlijk wanneer de film inzoomt op Hofmans nieuwste werk. Een gigantisch feestaardvarken. Minder letterlijk wordt het wanneer de film laat zien hoe Hofman grenzen opzoekt om gezien te worden, grenzen tussen kunst en ondernemerschap, tussen creatieve erkenning en commercieel succes. Een ding is duidelijk: het werk van Hofman zet conventionele opvattingen over de rol van kunst in de wereld behoorlijk op zijn kop.

Regie Ellen Vloet
Een film van De Familie en AVRO in het kader van Doc25
Eindredactie AVRO Marijke Huijbregts

'Doc25: Zien en gezien worden', dinsdag 22 oktober om 23.50 uur op Nederland 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers