Dit hoor je zondag bij 'Dijkstra & Evenblij'

zaterdag 4 mei 2024
Foto: BNNVARA - © Annemieke van der Togt 2021

Erik Dijkstra en Frank Evenblij zijn live vanuit Barak 1B. Dit is de laatst overgebleven authentieke barak van het voormalige Kamp Vught. Ze praten daar over de geschiedenis van het terrein, over de periode tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Er is aandacht voor de beruchte bunkergevangenis waar de nazi’s politieke gevangenen opsloten. Er zijn plannen om die gevangenis weer in gebruik te nemen. Daar zouden dan zware criminelen worden opgesloten. Actrice Mirjam van Dam vertelt over verzetsvrouwen Hetty Voûte en Gisela Söhnlein die in Kamp Vught gevangen zaten. In die donkere tijd schreven ze cabaretteksten en traden op als het duo Pooh & Piglet.


De Joodse Amsterdamse bokser Ben Bril, deelnemer aan de Olympische Spelen in 1928, kwam ook in Kamp Vught terecht. Coen Deegen vertelt over Bril en de rol van Joodse boksers in de oorlog. Met journalist Marijke Verduijn en Dick Nieuwland gaat het over de periode na bevrijding van Kamp Vught in oktober 1944. Nieuwlands ene opa was een gevangene geweest van de nazi’s, zijn andere opa moest na de bevrijding achter tralies omdat hij lid was van de NSB.  In de jaren 50 kwamen Molukse oud-KNIL-militairen met hun gezinnen in de barakken te wonen. ‘Woonoord Lunetten’ zou van tijdelijke aard zijn, maar er is nog altijd een Molukse woonwijk. De Vughtse FIERE verzorgt de livemuziek.

'Dijkstra & Evenblij', zondag 5 mei tussen 19.00 en 21.00 uur bij BNNVARA op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers