Donderdag in 'AVRO Close Up': Rene Gruau - Mode-illustrator

woensdag 3 september 2014

De in Rimini, Italië, geboren René Gruau maakte carrière als mode-illustrator in het Parijs van de jaren vijftig. In de jaren zestig schopte hij het tot internationale roem met zijn elegante, geestige en grafisch sterke reclametekeningen voor onder meer de parfums van Dior.

Zijn naam mag dan minder bekend zijn, wie de tekeningen van René Gruau (1909-2004) ziet zal zijn unieke, grafisch aandoende stijl waarschijnlijk meteen herkennen. Gruau – die zijn carrière begon als mode-illustrator – droeg met zijn illustraties bij aan een ander vrouwbeeld in de mode en in de reclame. Van anonieme 'kleerhanger' veranderde de vrouw in de zelfbewuste hoofdrolspeelster in haar eigen leven.


De documentaire focust op de vernieuwende en originele aspecten van Gruau's kunst en besteedt ook aandacht aan de minder bekende aspecten van zijn leven zoals zijn Italiaanse wortels. Gruau was een goede vriend van de eveneens uit Rimini afkomstige regisseur Federico Fellini. Te zien zijn interviews met Gruau waarin hij spreekt over mode, tekenen en reclame. Ook komen professionele bewonderaars aan het woord zoals kunstenaar Jean-Paul Goude, zelf een legende in de wereld van de mode en reclame.

Een film van Adolfo Conti
Een productie van DOC ART / Amalia Carandini in co-productie met AVRO en in samenwerking met RAI Educational en ERT – Greek Radio Television
Dit programma is (mede)tot stand gekomen met steun van MEDIA Programma van de Europese Unie en CoBO

'Close Up', donderdag 4 september om 23.00 uur bij de AVRO op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo FOX logo

Atwaters werelden komen samen wanneer er een kind omkomt in zijn gebouw in Burnside. Atwater en zijn vader Lew moeten tegen wil en dank samenwerken aan deze gruwelijke zaak.

'Chicago P.D., om 21.00 uur op FOX.'

Dossiers