Gio Lippens wint Theo Koomen Oeuvre Award

maandag 15 januari 2024

Sportverslaggever Gio Lippens heeft de Theo Koomen Oeuvre Award gewonnen voor zijn hele carrière als sportverslaggever. Dat is vandaag bekendgemaakt in 'BertOp5' op NPO Radio 5.

Hij is daarmee, na Mart Smeets in 2019, de tweede sportverslaggever die de Oeuvre Award wint. De 65-jarige Lippens krijgt de onderscheiding voor de ruim 35 jaar, waarin hij op radio en televisie verslag deed van grote sportevenementen, voornamelijk wielrennen en atletiek.


Gio Lippens werd thuis verrast door presentator Bert Kranenbarg van het NPO Radio 5-programma 'BertOp5' en Theo Koomen Award-juryvoorzitter Evert ten Napel.

Gio was verguld met prijs: 'Wow! Als ik iets niet had verwacht, dan was het dit. Ik vind het echt helemaal geweldig, ontzettend eervol. Heel bijzonder om die mooie woorden uit de mond te horen van Evert ten Napel, een legendarische commentator.'

In 2015 ontving Gio Lippens de Theo Koomen Award, de prijs voor het beste sportverslag van dat jaar. Hij beschreef daarin de heftige valpartij in de Tour de France op weg naar de Muur van Huy, waarbij onder anderen Tom Dumoulin en Fabian Cancellara uitvielen.

Lippens wordt door de jury geroemd om zijn enthousiasme, zijn vakmanschap en zijn veelzijdigheid. Juryvoorzitter Evert ten Napel: 'Gio Lippens brengt al decennialang belangrijke sportevenementen naar de Nederlandse huiskamers. In zijn wedstrijdverslagen combineert hij uitgebreide feitenkennis en een bloemrijke vertelstijl die nooit verveelt. Met name wielerliefhebbers profiteren van zijn vakmanschap, maar ook atletiek en schaatsen behoren tot zijn expertises. In zijn verslagen wanen luisteraars en kijkers zich in het stadion, of langs het parcours van bijvoorbeeld de Tour de France. Daarom is Gio Lippens de terechte winnaar van de Theo Koomen Oeuvre Award.'

De winnaar van de Oeuvre Award is bezig aan zijn laatste weken als sportverslaggever. Op 4 februari zal hij voor het laatst bij de NOS Radio te horen zijn tijdens de WK veldrijden in Tsjechië.

De prijs, vernoemd naar één van de beroemdste Nederlandse sportverslaggevers van de twintigste eeuw, is elf jaar geleden in het leven geroepen door de redactie van het KRO-NCRV-programma van Bert Kranenbarg. Eerdere winnaars zijn o.a. Andy Houtkamp, Jack van Gelder, Olav Mol en Marcella Mesker, de winnaar van vorig jaar voor haar verslag van de finale van het tennistoernooi van Rosmalen, die gewonnen werd door de Nederlander Tim van Rijthoven. In 2019 ontving Mart Smeets de Theo Koomen Oeuvre Award.

De uitreiking van de Theo Koomen Oeuvre Award is terug te luisteren via www.BertOp5.nl.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Flikken Maastricht' (AVROTROS)

Voor de deur van De Ponti wordt het stoffelijk overschot van een jongeman gevonden die op dezelfde manier is omgebracht als een eerder slachtoffer. Wolfs heeft ontdekt dat de jongen waartegen hij Nico beschermde de zoon van een beruchte Amsterdamse crimineel is. Wanneer daarna Nico verdwijnt, vermoeden Wolfs en Eva dat Nico door deze Ben Swart ontvoerd is. Ze gaan naar Amsterdam om Nico te bevrijden. Romeo en Marion krijgen te maken met een drugshandelaar die is aangevallen met een koevoet. De voornaamste verdachte is een jongen die door hem gedwongen wordt te dealen. Deze jongen blijkt echter een alibi te hebben.

'Flikken Maastricht', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers