'Het Misdaadbureau': kunstdieven roven steeds vaker peperdure juwelen

vrijdag 10 maart 2023
Foto: © Omroep WNL 2023

Wereldwijd worden er steeds meer peperdure juwelen gestolen. Dat blijkt uit gegevens van het Art Loss Register, internationaal de grootste private databank waar particulieren, musea en verzekeringsmaatschappijen gestolen en vermiste kunstwerken registreren.

Het Art Loss Register laat aan het NPO Radio 1-programma 'Het Misdaadbureau' (Omroep WNL) weten een enorme stijging te zien in het aantal sieraden dat bij hen in het afgelopen jaar als gestolen is opgegeven.


In Nederland speurt de politie nog altijd naar de daders van de beruchte juwelenroof op de Tefaf, de kunstbeurs die deze week weer van start is gegaan. Volgens Lucy O’Meara van het Art Loss Register stelen kunstdieven het vaakst schilderijen, maar wordt het voor criminelen wel steeds lastiger om ze door te verkopen doordat er online veel informatie te vinden is over gestolen kunststukken. O’Meara: 'Daarom kiezen dieven nu sneller voor waardevolle sieraden van goud en diamanten. Zeker gouden sieraden kun je vrij eenvoudig omsmelten, waardoor de oorsprong lastig te achterhalen valt.'

Bij het Art Loss Register staan op dit moment ruim 700.000 werken geregistreerd, meer dan de helft is gestolen. Aan 'Het Misdaadbureau' meldt het Art Loss Register dat het er in het afgelopen jaar meer dan duizend dossiers van gestolen kunst zijn bijgekomen. Dat kan gaan om één kunststuk, maar ook om tientallen kunststukken in één dossier.

Het NPO Radio 1-programma 'Het Misdaadbureau' staat op vrijdagavond 10 maart vanaf 19.00 uur in het teken van kunstcriminaliteit.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers