'Hoe Kaas De Wereld Redt': nieuwe podcast van Simon Heijmans en Marion Oskamp

zondag 17 december 2023

In ons gevecht tegen klimaatverandering is het misschien wel een nieuwe revolutionaire manier van kaasmaken die de wereld kan gaan redden. Dierloze, uitstootloze kaas uit het laboratorium.

In deze serie duiken podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp ('De Brand in het Landhuis' en 'De gestolen schilderijen van Jopie Huisman') in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te produceren zoals we die we allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika en in Nederland in de schappen.


Wat betekent dat voor de boeren? Melkveehouders die hun koeien wel met pensioen kunnen sturen omdat die voor hun melk en kaas niet meer nodig zijn!

Welke hobbels vinden de laboranten op hun weg? Onderzoekers die de klok rond werken op zoek naar hun heilige graal: het melkeiwit caseïne.  

En wat kan dit betekenen voor onze planeet? Gaat dit de opwarming van de aarde stoppen?
Luister hier naar de trailer van de vijfdelige podcast 'Hoe Kaas De Wereld Redt'.

Aflevering 1: Een roestvrijstalen koe
In aflevering 1 maken we kennis met Jaap Korteweg die, na de verkoop van De Vegetarische Slager, een laboratorium in België kocht waar gewerkt wordt aan het maken van kaas zonder daar de koe nog voor nodig te hebben. Een roestvrijstalen koe moest het worden volgens Jaap. Waar gras in gaat en melk uitkomt. Hoe doe je dat? En wat gebeurt er dan in het lab? Wat betekent het voor de melkveehouders en de anderhalf miljoen melkkoeien die Nederland rijk is? Simon en Marion reizen naar Friesland waar ze kalfje Puck ontmoeten en boer Bert Vollema.

Aflevering 2: De heilige graal
In aflevering 2 bezoekt Simon het laboratorium in België om alles te weten te komen over de techniek die gebruikt wordt om caseïne te maken, de grondstof voor kaas. De traditionele zuivelindustrie zorgt voor veel milieuvervuiling en de kaas uit het lab zou een uitkomst kunnen zijn in het terugdringen van stikstof en broeikasgassen. In Friesland blijkt ook boer Bert zijn bedrijf te willen hervormen. Hij stopt met melken. Wat betekent dat voor kalfje Puck?

Aflevering 3: Een toekomst voor kalfje Puck
In aflevering 3 is Marion opnieuw in Friesland. Daar blijkt Bert plannen te hebben voor Puck die Marion zorgen baren. Maar die haar ook op een idee brengen. Kan zij het lot van kalfje Puck ten goede keren? Ze gaat te rade bij schrijfster Bibi Dumon Tak. Heeft onze omgang met productiedieren effect op ons gedrag? Waarom besluit de een vegetarisch te worden en blijft de ander vlees eten?

Simon onderzoekt zijn eigen houding en hij vraagt zich af waar ter wereld vergelijkbaar onderzoek wordt gedaan naar kaas zonder koe.

Aflevering 4: The land of the cheesy pizza
In aflevering 4 bezoeken Simon en Marion Silicon Valley in de VS waar jonge startups ook hard op zoek zijn naar de heilige graal: kaas maken in bioreactoren. Zonder koeien en zonder dierenleed. Hier denken ze groot, zij zijn al zover dat ze hun kaas op grote schaal gaan produceren. Gedreven door hun idealen maken de oprichters diepe indruk op Simon en dat leidt tot een ingrijpende beslissing.

Aflevering 5: Magie
In aflevering 5 lukt het Marion om de toekomst van Puck een andere wending te geven en is het grote moment aangebroken, in het Belgische laboratorium krijgen Simon en Marion een primeur: zij proeven de eerste kaas. Uit het lab, zonder koe! Wat moet er nu nog gebeuren voor het in de Nederlandse supermarkten ligt en wat zal de winst zijn voor ons klimaat?!

Samenstelling, montage en regie: Simon Heijmans
Eindredactie, research en interviews: Marion Oskamp
Muziek: Darius Timmer
Eindmixage: Sam Huisman

'Hoe Kaas De Wereld Redt' kwam tot stand met financiële steun van het NPO-fonds. De podcast is vanaf maandag 18 december 2023 te beluisteren via de website en app van NPO Radio 1, de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers