'KERWIN': een driedelige documentaire 40 jaar na zijn dood
In de driedelige documentaireserie 'KERWIN' blikt NTR terug op de tragische dood van de 15-jarige Antilliaanse jongen Kerwin, die in de nacht van 20 op 21 augustus 1983 in Amsterdam op straat werd doodgestoken door een jonge skinhead.
Kerwin Duinmeijer, wiens echte naam Kerwin Lucas is, werd hierdoor ongewild het icoon van racistisch geweld. De serie is een gedetailleerde reconstructie van een gruwelijke moord en de gigantische impact van zijn dood op velen, zoals Kerwin’s jongere broer Purly Lucas en pleegzus Nicoline Duinmeijer. De drieluik 'KERWIN' is vanaf dinsdag 12 december in zijn volledigheid te zien op NPO Start.
Purly Lucas blikt 40 jaar na dato terug op de moord op zijn broer Kerwin. Purly neemt ons mee naar zijn vroege jeugd en het moment dat hij samen met zijn grote broer en hun moeder vanuit Curaçao naar Amsterdam verhuisden. Hier raakte Kerwin innig bevriend met buurjongen Eric Duinmeijer. Kerwin bracht veel tijd door bij de familie Duinmeijer. Purly bezoekt zijn vader op Curaçao, die nooit eerder met hem over het grote verlies van zijn zoon heeft gesproken. En hij keert terug naar het huis en de tuin van de familie Duinmeijer, waar de deuren altijd voor de broers openstonden.
In 'KERWIN' wordt gesproken met vrienden van Kerwin, oud-politierechercheurs en de ambulancebroeder die Kerwin meenam naar het ziekenhuis. Door deze gesprekken en de unieke privé-filmbeelden uit het archief van de familie Duinmeijer, krijgen we een goed beeld van de vrolijke, onbevangen, stoere Kerwin en van het Amsterdam in de jaren 80.
Purly Lucas in gesprek met zijn vader op Curaçao.
De vriendschap van twee tieners, de moord, de mediastorm, racisme, de felle protesten en de rechtszaak. Na 40 jaar is het verhaal van Kerwin nog steeds een urgent verhaal.
'KERWIN' - deel 1: Broederliefde
In het eerste deel van 'KERWIN' zien we hoe hij opgroeide in Curaçao en met zijn moeder, broer en zus naar Nederland vertrok. In een onrustige periode waarin extreemrechts in de samenleving opkwam, leerde de familie Lucas in Amsterdam de familie Duinmeijer kennen.
'KERWIN' - deel 2: De Fatale Nacht
In het tweede deel van 'KERWIN' komen we erachter wat er die fatale nacht precies is gebeurd. Aan het woord zijn o.a. een taxichauffeur die de gewonde Kerwin aan zag komen rennen op de Dam, de ambulancebroeder die Kerwin meenam naar het ziekenhuis en twee oud-politierechercheurs van bureau Warmoesstraat.
'KERWIN' - deel 3: Black is Beauty
In het derde deel van 'KERWIN' zijn we aanwezig bij de grote herdenking. We blikken terug op de hevige reacties en demonstraties in de samenleving die volgden op de moord van Kerwin. Hij werd ongewild het symbool van racistisch geweld en zijn verhaal is 40 jaar later helaas nog steeds actueel.
De driedelige documentaireserie 'KERWIN' is gemaakt door Skyhigh TV in co-productie met Tulsa Studios voor NTR.
'KERWIN' is vanaf dinsdag 12 december te zien op NPO Start.