KRO-NCRV herdenkt Watersnoodramp tijdens speciale radio-uitzending 'Volgspot'

maandag 30 januari 2023

In de nacht van 31 januari op 1 februari is het exact zeventig jaar geleden dat Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp in 1953. Het KRO-NCRV-radioprogramma 'Volgspot' staat stil bij de grootste natuurramp die ons land in de afgelopen eeuwen heeft gekend.

Op dinsdagavond 31 januari zendt het NPO Radio 5 programma live uit om 20.00 uur vanuit het Watersnoodmuseum in Ouwekerk, Zeeland.


In 1953 keer het water zich tegen ons land. Dijken breken, grote delen van Zeeland komen onder water te staan en mensen verliezen de strijd tegen het water. Nu, precies zeventig jaar later, wordt er teruggeblikt op deze ramp in het KRO-NCRV-programma 'Volgspot'. Op dinsdagavond 31 januari komt het radioprogramma live vanuit het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Niet alleen wordt er teruggekeken naar het verleden, maar ook met een blik naar de toekomst. Er moet worden voorkomen dat de geschiedenis zich gaat herhalen en dat kan maar op één manier: met alle kracht proberen de opwarming van de aarde en daarmee de stijging van de zeespiegel tegen te gaan.

Zeeuwse makers Laurens Joensen, Broeder Dieleman, Maxim Ventulé, Maurits Fondse en Britta Maria presenteren tijdens de uitzending van Volgspot een nieuw nummer dat terugkijkt en herdenkt aan de ramp. Een lied dat ons bewust maakt van onze eigen kwetsbaarheid, want ook na zeventig jaar kan de kracht van het water opnieuw vernietigend zijn. 

Podcast Toen Was Ik Twaalf
In de tweede aflevering van het tweede seizoen van de familiepodcast Toen Was Ik Twaalf wordt het waargebeurde verhaal verteld over Mina. Stel je voor, je gaat lekker op tijd naar bed want morgen moet je weer naar school. Net als altijd. Maar dan breken opeens de dijken door, terwijl je ligt te slapen. In het Zeeuwse dorp Nieuwerkerk waar Mina woont, wordt rond zes uur 's morgens hard op de deur gebonkt. Het water komt eraan! Klim de daken op! In de aflevering hoor je het spannende verhaal van de Watersnoodramp van 1953, verteld door iemand die het heeft meegemaakt: Mina Verton-Kooijman.

'Volgspot', dinsdag 31 januari tussen 20.00 en 22.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5. Luister via DAB+ en de NPO Radio 5 app of kom langs in het Watersnoodmuseum.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers