Misleiding met speltbrood uit supermarkt in 'Kassa Groen'

maandag 6 januari 2014

In de eerste aflevering van een nieuwe reeks onderzoekt 'Kassa Groen' of speltbrood uit de supermarkt wel uit spelt bestaat. Speltbrood uit de supermarkt is vaak geen speltbrood.

De broden worden wel als spelt verkocht, men betaalt er twee keer zoveel voor als voor een volkorenbrood, maar toch bestaan de broden grotendeels uit tarwe. De etiketten van de broden en de opgevraagde informatie bij supermarkten geven geen duidelijkheid over de exacte samenstelling. Dat blijkt uit onderzoek van het programma 'Kassa Groen' dat dinsdagavond 7 januari om 19.20 uur wordt uitgezonden op Nederland 2.


De Consumentenbond noemt de onduidelijke samenstelling van speltbroden 'misleiding waarover wij al langer in gesprek zijn met de Voedsel en Warenautoriteit. Wij vinden dat consumenten met speltbrood op het verkeerde been worden gezet.'

Omdat er in Nederland geen regels voor bestaan mag speltmeel vermengd worden met tarwemeel, en toch nog speltbrood genoemd worden. De definitie van speltbrood is niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Voor volkorenbrood is dit wel zo. Als men een brood koopt waar 'volkoren' op staat, moet dit ook echt volledig uit volkoren bestaan. Voor de ingrediënten van speltbrood geldt dit niet. In Duitsland is de samenstelling van speltbroden wél bij wet geregeld. Daar mag een speltbrood pas zo genoemd worden als dit voor minimaal 90 procent uit spelt bestaat. In Nederland mag een brood dat voor 10 procent uit spelt bestaat ook gewoon als spelt verkocht worden.

Het duurzame consumentenprogramma 'Kassa Groen' kocht verschillende speltbroden van de supermarkten C1000, Plus, Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet en liet deze bestuderen door een deskundig panel. Speltteler Huub Diederen, bakker René van der Veer en onderzoeker van de Wageningen Universiteit Luud Gilissen komen snel tot een duidelijke conclusie: echt speltbrood is dit niet. De etiketten zijn niet duidelijk en er ontbreken percentages op de ingrediëntenlijsten waardoor ze het niet kunnen controleren. Maar daarnaast is ook de geur, de luchtige vorm en de structuur van de broden niet ter vergelijken met dat van een speltbrood zoals zij het kennen.

'Kassa Groen', dinsdag 7 januari om 19.20 uur op Nederland 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

SBS6 Kleurt Oranje

Wilfred Genee, Johan Derksen en Renť van der Gijp geven elke dag hun kijk op het EK en de actualiteit. Met wisselende, terugkerende gasten aan tafel en aan de bar, blikt het trio terug op de EK-wedstrijden en bespreekt het zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside Oranje', om 22.55 uur op SBS6.

Dossiers