NPO Klassiek in het teken van Matthäus-Passion

maandag 27 maart 2023

NPO Klassiek staat van dinsdag 28 maart tot en met zondag 9 april in het teken van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Het is het meest geliefde en bekende werk van Bach: in de week voor Pasen wordt de Matthäus overal in Nederland uitgevoerd en bij de jaarlijkse 'Klassieke Top 400' van NPO Klassiek eindigt het muziekstuk steevast op nummer 1.

Naast de Matthäus is er in aanloop naar Pasen veel aandacht voor andere passiemuziek in de radioprogramma’s van NPO Klassiek.


Op npoklassiek.nl/matthaus is alles over de Matthäus-Passion gebundeld. Van live concerten door de Nederlandse Bachvereniging en het Concertgebouworkest tot videoregistraties en interessante podcasts over de achtergronden van Bachs passie. Daarnaast is in de radioprogramma’s op NPO Klassiek ook andere passiemuziek te horen, zoals de Johannes-Passion van Bach en de Matthäus-Passion van Bachs tijdgenoot Johann Heinrich Rolle. Liefhebbers kunnen de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach op vrijdag 7 april om 12.20 uur op NPO 2 zien. Een uitvoering door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman (Omroep MAX). Ook te zien op NPO Start.

Live opnames Matthäus-Passion op NPO Klassiek
NPO Klassiek zendt drie complete opnames van de Matthäus-Passion uit. Op dinsdag 28 maart is in het 'Avondconcert' (NTR) vanaf 19.30 uur de Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Masato Suzuki, met onder anderen Benjamin Bruns en het Kampen Boys Choir te horen. Op Palmzondag (zondag 2 april) klinkt tijdens het Zondagmiddagconcert vanaf 12.00 uur Bachs Matthäus-Passion, uitgevoerd door het Concertgebouworkest, Groot Omroepkoor, Nationaal Kinderkoor en solisten o.l.v. John Butt. Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. In het 'Avondconcert' (NTR) op donderdag 6 april is vanaf 20.00 uur een andere Matthäus-Passion te horen dan de luisteraar gewend is: deze keer van componist Johann Heinrich Rolle. Live vanuit Amare in Den Haag door de Kölner Akademie en solisten o.l.v. Michael Alexander Willens.

Podcasts
Nergens ter wereld wordt de Matthäus zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Maar wat hoor je precies in Bachs meesterwerk? In de podcast 'Matthäus' (KRO-NCRV) loodsen Matthäuskenner Carel den Hertog en presentator Lex Bohlmeijer je door de onmetelijke rijkdom van de Matthäus-Passion.

Voor het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Bachvereniging in 2022 maakte Botte Jellema voor NPO Klassiek de podcast '100 jaar Matthäus' (NTR). Heeft het ensemble na al die jaren eindelijk de definitieve, perfecte Matthäus-Passion in de vingers?

Meer Passiemuziek op NPO Klassiek
Er klinkt meer passiemuziek op de zender dan alleen de Matthäus-Passion:

Maandag 3 april – 20.00 uur, 'Avondconcert' (NTR)
De Johannes-Passion van Bach, met het Nederlands Kamerorkest, Cappella Amsterdam o.l.v. René Jacobs, met o.a. tenor Werner Güra als evangelist.

Dinsdag 4 april – 20.00 uur, 'Avondconcert' (NTR)
Rebellencollectief Pynarello bundelt de krachten met a-capella ensemble Kobra, voor een nieuwe passie rondom moeder Maria en diverse vrouwelijke componisten.

Vrijdag 7 april – 20.00 uur, 'AVROTROS Vrijdagconcert'
Het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en solisten o.l.v. Vasily Petrenko brengen Wagners Ouverture Charfreitagszauber uit Parsifal en twee zettingen van het Te Deum: die van Bruckner en Pärt.

Zondag 9 april – 20.00 uur, 'Avondconcert' (NTR)
Holland Baroque presenteert: passiemuziek zoals die geklonken heeft in de 17de-eeuwse kloosters in Noord-Brabant.

Ga voor meer informatie, achtergrondverhalen en een compleet overzicht van alles wat er rondom de Matthäus-Passion op NPO Klassiek te vinden is, naar npoklassiek.nl/matthaus of de NPO Klassiek-app.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers