NPO Klassiek Stembus rijdt door Nederland voor 'Klassieke Top 400'

dinsdag 19 september 2023

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen vanaf vrijdag 22 september weer stemmen op hun favorieten in de 'Klassieke Top 400', een toplijst met de 400 mooiste klassieke muziekstukken.

Stemmen kan online via npoklassiek.nl, via de NPO Klassiek-app en bij de Klassieke Top 400 Stembus die de hele week door het land rijdt. De hitlijst is te horen van maandag 9 oktober tot en met vrijdag 13 oktober op NPO Klassiek.


Presentatoren Sander Zwiep en Pieter van Nes nemen van vrijdag 22 tot en met vrijdag 29 september iedere dag een andere NPO Klassiek-collega mee om stemmen op te halen in heel Nederland. Samen brengen ze klassieke muziek naar onverwachte plekken, zoals een kinderdagverblijf, een sterrenwacht, een sauna en de haven van Harlingen.

De Klassieke Top 400 Stembus stopt bij professionele musici, maar ook bij jonge kinderen die zelf muziek maken. Liefhebbers van klassieke muziek ontvangen de bus bij hen thuis of op het werk. Op het programma staan miniconcerten in onder meer een tuincentrum, een verpleeghuis en een autogarage.

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf brengt eerste stem uit
De Stembus start op vrijdag 22 september in Zuid-Holland. Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf brengt als eerste zijn stem uit voor de 'Klassieke Top 400' en opent daarmee de stemweek.

De favoriete klassieke muziek van Robbert Dijkgraaf is de aria Aus Liebe uit de Matthäus-Passion van Bach. 'Voor mij is klassieke muziek een dagelijkse bron van inspiratie, schoonheid en troost: door ernaar te luisteren, in mijn geval vaak naar Bach. Maar ook door het zelf te spelen, voor mij op de dwarsfluit. Vaak begint de ochtend voor mij met deze prachtige aria.'

Na de opening gaat de bus op tournee door heel Nederland. De tour eindigt op vrijdag 29 september in Rotterdam.

Route van de Klassieke Top 400 Stembus
Vrijdag 22 september – presentatie: Andrea van Pol, chauffeur: Sander Zwiep. Zuid-Holland en Utrecht.
Zaterdag 23 september – presentatie: Annemieke Bosman, chauffeur: Pieter van Nes. Amsterdam en Noord-Holland.
Zondag 24 september – presentatie: Hans Haffmans, chauffeur: Pieter van Nes. Flevoland.
Maandag 25 september - presentatie: Ab Nieuwdorp, chauffeur: Pieter van Nes. Friesland en Noord-Nederland.
Dinsdag 26 september - presentatie: Jet Berkhout, chauffeur: Pieter van Nes. Drenthe en Overijssel.
Woensdag 27 september - presentatie: Dieuwertje Blok, chauffeur: Sander Zwiep. Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
Donderdag 28 september - presentatie: Hans Smit, chauffeur: Sander Zwiep. Noord-Brabant.
Vrijdag 29 september - presentatie: Carine Lacor, chauffeur: Sander Zwiep. Zeeland en Zuid-Holland.

De tour van de bus is live te horen en te zien via de uitzendingen op NPO Klassiek en op npoklassiek.nl/live.

Stemmen op 'Klassieke Top 400'
Stemmen voor de 'Klassieke Top 400' kan bij de bus, maar ook online via npoklassiek.nl en via de NPO Klassiek-app. De stemperiode sluit op vrijdagavond 29 september om 20.00 uur. Ab Nieuwdorp maakt de top 3 van de 'Klassieke Top 400' op donderdagochtend 5 oktober bekend in het NPO Klassiek-programma 'De Klassieken'. Dan verschijnt ook de hele lijst op npoklassiek.nl.

De 'Klassieke Top 400' wordt uitgezonden van maandag 9 oktober tot en met vrijdag 13 oktober op NPO Klassiek.

'Klassieke Top 400 Concert'
Het 'Klassieke Top 400 Concert' op vrijdag 13 oktober in TivoliVredenburg is de feestelijke afsluiting van de toplijst. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Chloe Rooke brengt in samenwerking met het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor bekende werken uit de 'Klassieke Top 400'. De presentatie is in handen van Leonard Evers en het concert is live te horen én te zien op npoklassiek.nl.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Frits, Ad, Henny, Edwin en Estavana zijn in Nepal, waar de groep van de ene verbazing in de ander valt. De reisleidster heeft geregeld dat de mannen gaan 'riksja rijden' door het drukke centrum van Kathmandu. Het verkeer is chaotisch en Frits krijgt een botsing. Tijdens een klankschaalsessie krijgt Estavana de slappe lach en valt Ad in slaap. Samen praten ze over het unieke karakter van Ad en wat hij heeft meegekregen van zijn ouders. Als de groep een openbare lijkverbranding bezoekt, krijgt Estavana het te kwaad.

'Beter Laat Dan Nooit', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers