NPO Radio 1-bus 5 dagen in Rotterdam over bestaanszekerheid

zondag 19 november 2023
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van de verkiezingen staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi in Rotterdam om te praten over bestaanszekerheid.

Verslaggevers ter plekke zijn Joris Kreugel en Mirthe van der Drift.


Bijna een vijfde (18,7 procent) van de Rotterdammers leeft onder de armoedegrens. Dat zijn ruim 87.000 mensen. Daarmee is de havenstad de armste stad van Nederland. Deze verkiezingen is bestaanszekerheid een belangrijk thema. Daarom deze week in '5 Dagen' persoonlijke verhalen van Rotterdammers over het leven onder het bestaansmimum, het vertrouwen in de overheid, de verkiezingen en de toekomst van Rotterdam als armste stad van Nederland. Want wat moet er veranderen om iedereen wél bestaanszekerheid te geven?

Maandag is Ellen Abbenhuis te gast. Zelf leefde ze lange tijd met schulden, maar besloot het heft in eigen handen te nemen nadat haar bewindvoering verschillende fouten maakte. Inmiddels zet ze zich in voor andere armen in de stad.

Dinsdag vertelt Elly Seymor haar verhaal. Ze had zelf een uitkering, maar wilde iets terugdoen voor de buurt en richtte een voedselbank op. Toen er subsidie op haar persoonlijke rekening werd gestort, werd ze van fraude beschuldigd. De rechtbank heeft haar inmiddels in het gelijk gesteld.

Woensdag is er geen uitzending van '5 Dagen' in verband met de Tweede Kamerverkiezingen. Jo van Egmond doet live verslag tussen 18.30 en 20.30 vanuit het sociaal café ‘Onder de Oranjeboom’ Rotterdam. Ze gaat met verschillende mensen in gesprek over de verkiezingsdag.

Marjorie Malbons van Stichting MAIT vertelt donderdag over jongeren in armoede, en wat zij met haar stichting voor hen kan betekenen. Umniya Nasibdar (23) groeide zelf in armoede op. Met haar stichting Hey Y0u bracht zij haar ervaringen naar buiten. Zij vertelt hoe het is om als jongere in armoede op te groeien.

Vrijdag gaat Annemarieke van Egeraat van Warm Rotterdam in op de toekomst. Wat is er nodig om haar streven – armoede tot nul te brengen -  in de stad Rotterdam te realiseren?

'5 Dagen' in de week van de verkiezingen over bestaanszekerheid en armoede in Rotterdam. Maandag 20 november, dinsdag 21 november, donderdag 23 november en vrijdag 24 november van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Op woensdag 22 november is er op NPO Radio 1 een uitzending van de gezamenlijke omroepen over verkiezingen met live bijdragen van Jo van Egmond vanuit Rotterdam.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers