NPO Radio 1-bus in Middelburg over herdenking slavernijverleden

zondag 23 juni 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 24 juni staat het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) in het teken van het Herdenkingsjaar van het Slavernijverleden. De gele bus reist met presentator Jo van Egmond en verslaggever Mirthe van der Drift naar Middelburg, een van de hoofdsteden van het slavernijverleden.

De slavenhandelaren in Zeeland waren verantwoordelijk voor het vervoeren en verhandelen van bijna de helft van de 600.000 door Nederland tot slaaf gemaakten. Middelburg was daarmee het kloppend hart van de Nederlandse slavenhandel. Nog steeds zijn de sporen van het slavernijverleden zichtbaar en voelbaar in de stad.


In de laatste week van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden gaat '5 Dagen' in gesprek met Zeeuwen over deze zwarte bladzijden. Waarom is het herdenken van dit verleden zo belangrijk? Wat is de doorwerking ervan in deze tijd? En hoe moeten we hiermee omgaan?

Maandag zijn Angélique Duijndam (Keti Koti Zeeland) en kunstenaar Zeus Hoenderop te gast. Ze plaatsten een herdenkingsmonument voor het slavernijverleden in Vlissingen, dat later werd beklad en weggehaald.

Dinsdag vervalt '5 Dagen' in verband met de EK-wedstrijd Nederland - Oostenrijk.

Woensdag vertelt Hannie Kool-Blokland van het Zeeuws Archief in Middelburg over het bolwerk aan verhalen van de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC) dat hier is gearchiveerd en inmiddels is bestempeld tot UNESCO werelderfgoed.

Donderdag schuift Jan Paul Loeff aan in de bus. Loeff is nazaat van een slavenhandelaar wiens activiteiten gearchiveerd zijn in een journaal. Hij vertelt over deze familiegeschiedenis en de impact daarvan.

Vrijdag maakt '5 Dagen' plaats voor een speciale uitzending over het Herdenkingsjaar van het Slavernijverleden, Na de komma, van 20.00 tot 22.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1 en gepresenteerd door Guilliano Payne.

'5 Dagen' vanuit Middelburg over de herdenking van het slavernijverleden. Maandag 24 juni, woensdag 26 juni en donderdag 27 juni van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. De uitzendingen op dinsdag 25 en vrijdag 28 juni komen te vervallen.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers