NPO Radio 1 bus volgende week in Huizen, Rotterdam, Lelystad en Arnhem

zondag 8 oktober 2023
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 9 oktober staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Mirthe van der Drift en Ajouad El Miloudi op verschillende locaties in Nederland, met persoonlijke verhalen over hoe de jonge aanwas in de jeugdcriminaliteit in Nederland wordt voorkomen.

Jongeren belanden op steeds jongere leeftijd in de criminaliteit, en de vergrijpen van de jonge aanwas worden steeds ernstiger. Jongerenmedewerkers maken zich zorgen en zetten in op preventief handelen.


'5 Dagen' gaat in gesprek met de mensen die het verschil willen maken. Van jongerenwerkers tot ervaringsdeskundigen. Hoe voorkom je dat jongeren de criminaliteit ingaan? Hoe help je jongeren dreigen af te glijden? En hoe kun je als omstander signaleren als een jongere in aanraking komt met criminaliteit?

Maandag is Abdou Al Quahlaoui– Appie voor zijn omgeving – te gast. Hij is als buddycoach 24/7 aanwezig voor jongeren die hij begeleidt in Huizen. Een van die jongeren is de 16-jarige Ryan, die vertelt hoe hij in de criminaliteit terecht kwam.

Dinsdag staat in het teken van het perspectief van de ouders. Hülya Aydogan richtte het initiatief Alın Teri op in Tilburg. Daarmee helpt ze ouders om signalen van criminaliteit bij hun kinderen te herkennen. '5 Dagen' zoekt haar op in de stad waar ze nu woont en werkt, Rotterdam.

Woensdag gaat over de jonge aanwas van meisjes. Steeds meer minderjarige meisjes komen in aanraking met het criminele circuit. Jongerenwerker Janaika Leonora uit Lelystad vertelt over wat zij ziet bij deze groep en hoe zij omgaat met de problemen die spelen.
Donderdag is Tarik Hamdiui van de AM Support uit Arnhem te gast. Hij vertelt over het belang van het jongerenwerk op scholen.

Vrijdag vertelt een ex-jeugdcrimineel over hoe hij op jonge leeftijd in de criminaliteit belandde en de weg naar het goede pad weer terugvond.  

'5 Dagen' live over preventie van jonge aanwas. Maandag 9 oktober, dinsdag 10 oktober, woensdag 11 oktober, donderdag 12 oktober en vrijdag 13 oktober van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'90 Day Fiancé' (TLC)

De trouwdag van Gino en Jasmine is eindelijk aangebroken. Clayton is bang dat Anali niet bij het altaar zal verschijnen. Citra's vader wijst de christelijke ceremonie van Sam en Citra af. Nikki hoopt dat ze Justin kan vertrouwen als ze Moldavië verlaat. Sophie is de ruzies tussen Rob en haar moeder beu.

'90 Day Fiance', om 20.30 uur op TLC.

Dossiers