NPO Radio 1-bus week lang bij Chinese restaurants

zondag 25 februari 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 26 februari staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi bij Chinese restaurants in Nederland.

Verslaggever ter plekke is deze week Joris Kreugel. Dinsdag en donderdag is er geen uitzending i.v.m. de halve finales van de KNVB Beker.


Het gaat slecht met de Chinese restaurants in Nederland. In tien jaar tijd verdween ruim één op de vijf restaurants, blijkt uit onderzoek van een horeca-adviesbureau. Drie jaar geleden is deze restaurantcultuur nog opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Restauranteigenaren stoppen en kunnen geen opvolger vinden, of kunnen niet op tegen het groeiende aanbod van andere buitenlandse keukens. De verwachting is dat de negatieve trend door zal zetten en het aantal Chinese restaurants zal blijven afnemen.

Hoe komt deze daling? Hoe zit het met de volgende generatie? En wat is de toekomst van de restaurantcultuur in Nederland? In '5 Dagen' komen verschillende restauranteigenaren aan het woord over het verdwijnen van de traditionele Chinese restaurants.

Maandag is Kaji But te gast, de trotse eigenaar van het drijvende culinaire paleis Sea Palace in Amsterdam en bestuurslid van de Vereniging Chinese-Aziatische Horecaondernemers. Hij nam het restaurant van zijn ouders over en weet de zaak door vernieuwing levensvatbaar te houden.

Filmmaker Julie Ng wilde lang niets weten van haar achtergrond en het Chinees-Indische restaurant van haar ouders. Maar sinds ze zich verdiept in de wereld áchter de babi pangang, is ze er trots op. Woensdag spreekt ze over haar roots en de documentaire Meer dan babi pangang.

Eveline Wu kwam op 15-jarige leeftijd in Nederland terecht en werkte in het Chinese restaurant van haar ouders. Inmiddels heeft zij tien restaurants onder haar verantwoordelijkheid. Vrijdag vertelt zij over haar ondernemerschap, het opgroeien in een restaurant en de toekomstige generaties.

De uitzendingen van dinsdag en donderdag komen te vervallen in verband met de halve finales van de KNVB Beker.

'5 Dagen' over het verdwijnen van Chinese restaurants. Maandag 26 februari, woensdag 28 februari en vrijdag 1 maart van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van '5 Dagen'.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL 4 logo RTL4 logo

Jacobien en Arjen zijn gespannen en emotioneel over de eerste Italiaanse schoolreis van dochter Fleuri. Maaike en Bart komen na een lange reis eindelijk aan bij hun nieuwe huis in Spanje. Aadje en Richard gaan op promotietour om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Caroline heeft alle spullen opnieuw ingepakt en arriveert in Italië, terwijl even verderop Debbie en Vincenzo zullen moeten zijn.


'Daar Gaan Ze Weer', om 22.40 uur op RTL 4.

Dossiers