NPO Radio 1-bus week lang in de VeenkoloniŽn over intergenerationele armoede

zondag 4 juni 2023
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de VeenkoloniŽn gaat de armoede al jarenlang over van generatie op generatie. In de week van 5 juni staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi bij de Voedselbank in Veendam, in de VeenkoloniŽn, over intergenerationele armoede. Verslaggever ter plaatse is Mirthe van der Drift.

De Veenkoloniën in Drenthe en Groningen met plaatsen als Oude Pekela, Veendam en Coevorden zijn van oudsher arm. Hier leven ruim 14.000 gezinnen langdurig onder de armoedegrens. Al jarenlang gaat de armoede over van generatie op generatie en het lukt de mensen nauwelijks om de vicieuze cirkel te doorbreken. Goedbedoelde hulpinitiatieven om deze armoede tegen te gaan zijn niet effectief, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Integendeel, het aantal mensen dat in dit gebied in armoede leeft is van 2010 tot 2020 gegroeid met 10 procent. Patronen worden moeilijk doorbroken, langdurige stress en onzekerheid doen iets met mensen en daaruit blijkt dat armoede veel meer is dan alleen een gebrek aan geld.


De Voedselbank in Veendam
Hoe werkt intergenerationele armoede? Wat doet het met de mensen die het ervaren? En hoe kun je het tij keren? De gele NPO Radio 1-bus van '5 Dagen' strijkt neer bij de Voedselbank in Veendam, in de Veenkoloniën. Ervaringsdeskundigen en hulpinitiatieven komen aan het woord over de armoede die in het gebied heerst. Op maandag is Heidi van der Laan te gast. Ze groeide op in armoede in Nieuwe Pekela. Zij vertelt over hoe haar ouders de armoede overerfden en hoe zij het ook weer overerfde. Dinsdag vertellen Nel van de Velde en Yvonne Verhoeven van de Voedselbank Veendam over armoede in de regio op dit moment.

Op woensdag is Annamaria Evers te gast. Ze groeide op in een klimaat van armoede en mishandeling en vertelt over het effect daarvan op haar leven. Donderdag deelt Alex Schepel zijn ervaringen met het opgroeien in armoede, en hoe hij zijn angsten moest overwinnen om verandering in zijn situatie te brengen. Vrijdag staat in het teken van hulpinitiatieven. Welke hulp is echt effectief? Bert Moormann van het netwerk Alliantie van Kracht vertelt hoe de sprong kan worden gemaakt om de Veenkoloniën uit de armoede te trekken.

'5 Dagen' live over intergenerationele armoede, vanuit de Voedselbank in Veendam, in de Veenkoloniën. Maandag 5 juni, dinsdag 6 juni, woensdag 7 juni, donderdag 8 juni en vrijdag 9 juni van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Blok' (Net5)

De lijsten met achterstallig werk houdt de gemoederen van de blokbewoners behoorlijk bezig. Ze kunnen het ook niet laten om stiekem te gluren bij de buren, in de stille hoop dat die nog erger zijn. De uitdaging van deze week vergt precisie van het hoogste niveau en iedere millimeter kan het verschil maken tussen succes en totale mislukking.

'Het Blok', om 20.25 uur op NET5.

Dossiers