NPO Radio 1-programma '5 Dagen in Maastricht': kraamkamer van de Europese Unie

zondag 2 juni 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 3 juni strijkt het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi een week lang neer in het monumentale Château Neercanne nabij Maastricht.

Europa gaat deze week naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. '5 Dagen' gaat terug naar de plek waar het in 1992 allemaal begon toen door de regeringsleiders het Verdrag van Maastricht werd ondertekend en de geboorte van de Europese Unie zoals we die nu kennen een feit werd.


Maandag is historicus en kenner van het Verdrag van Maastricht Bart Stol te gast. Hij weet als geen ander hoe dit verdrag tot stand is gekomen en weet ook alles over de bijzondere lunch van de regeringsleiders in Château Neercanne die hieraan voorafging.

Dinsdag ontvangt '5 Dagen' in Château Neercanne Dylan Ahern. Hij toert met zijn gezelschap De Kiesmannen door het land met als doel zoveel mogelijk mensen te laten stemmen op donderdag 6 juni. Met humor, wetenswaardigheden maar bovenal veel passie voor Europa weten De Kiesmannen vooral heel veel jongeren te bereiken.

Woensdag is Fabiènne Hendricks te gast. Zij komt uit Maastricht en wil namens de VVD graag naar Brussel. Ze vertelt over haar drijfveren, ambities en haar droom om in het Europees Parlement Nederland te vertegenwoordigen.

Donderdag gaat het in '5 Dagen' over de kiesleeftijd. Net als in België en in Duitsland zou in Nederland de kiesleeftijd voor het Europees Parlement naar 16 jaar verlaagd moeten worden. Daarvoor pleit althans onderzoeker Iris Andriessen van de Fontys Hogeschool. Op donderdag komt ze samen met een student naar Château Neercanne om hierover het gesprek aan te gaan.

Vrijdag is Sander Alberts van de politie Maastricht te gast. Hij ervaart dagelijks hoe belangrijk het is om met buurlanden samen op te trekken in de aanpak van criminaliteit.

'5 Dagen' vanuit Maastricht over de Europese Verkiezingen. Maandag 3 t/m vrijdag 7 juni van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

Gerry Lane is een toegewijde vader en echtgenoot die werkt als onderzoeker voor de Verenigde Naties. Wanneer een zombiepandemie uitbreekt, wordt hij door de regering gevraagd om de invasie tegen te houden. Tegelijkertijd moet Gerry zijn vrouw en kinderen beschermen tegen de moordlustige zombies.

'World War Z', film uit 2013 met oa. Brad Pitt, om 23.55 op Veronica.

Dossiers