NPO Radio 1-programma '5 Dagen' over het werk van reddingsbrigades

maandag 6 mei 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

Het zwemseizoen is begonnen, maar de reddingsbrigade kampt met een tekort aan vrijwilligers. De gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) rijdt daarom deze week naar verschillende plaatsen in Nederland om te praten met vrijwilligers, zwemmers en iemand die gered is.

Presentatoren zijn Jo van Egmond en Mirthe van der Drift. Verslaggever ter plekke is Joris Kreugel.


De 147 reddingsbrigades die ons land telt, voerden vorig jaar zo’n 8.000 hulpverleningen uit. Maar ze hebben moeite om het ledenbestand op peil te houden. De brigades drijven in belangrijke mate op vrijwilligers. Hoe houd je die vast? Want behalve gezellige verenigingen zijn de reddingsbrigades ook noodzakelijke hulpdiensten. '5 Dagen' onderzoekt wat er allemaal komt kijken bij het werk van de reddingsbrigade. Hoe ervaren de lifeguards de reddingen en wat doet het met een team als er iemand verdrinkt?

Maandag staat de bus in Zandvoort en zijn lifeguards Ernst Brokmeier en Silvie Rosendal van de plaatselijke reddingsbrigade te gast. Ernst Brokmeier is ook woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland en legt uit hoe het komt dat het aantal vrijwilligers daalt.

Dinsdag vertelt Leon Muizer uit Heemskerk hoe hij vier jaar geleden bij Wijk aan Zee in een mui terechtkwam en bijna verdronk. De pier van Wijk aan Zee is de enige plek waar het toezicht van de reddingsbrigade ontbreekt en uitgerekend daar ging het mis. Wat doet dat met je als je bijna verdrinkt? Waarom kan de Noordzee verraderlijk gevaarlijk zijn en waar moet je vooral op letten?

Woensdag heeft de uitzending een sportief tintje. Lifesaving is namelijk behalve een hulpverlenende dienst ook een sport die is aangesloten bij NOC*NSF. Nederlands kampioen lifesaving Robert Hendriks vertelt bij reddingsbrigade Noordwijk waarom hij deze zomer nog één keer wil meedoen aan het WK Lifesaving in Australië.

Donderdag reist de bus af naar een reddingsbrigade in het binnenland. Voorzitter Aswin Meulblok en lifeguard Lenny Stoutjesdijk van reddingsbrigade Goes houden zich vooral bezig met preventie en reddingen bij calamiteiten en events. Tijdens de overstromingen van Limburg in 2021 zijn ze ingezet voor de evacuatie van een bejaardentehuis. Een belangrijke hulpdienst dus – maar denkt de gemeente Goes daar ook zo over?

Vrijdag is Ruud Cloeck te gast, sinds 1973 vrijwilliger bij de reddingsbrigade Bloemendaal. Hij vertelt over zijn hoogte- en dieptepunten en hoe de brigade zich in 50 jaar tijd heeft ontwikkeld.

'5 Dagen' over het werk van redddingsbrigades. Maandag 6 mei, dinsdag 7 mei, woensdag 8 mei donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers