Podcast 'Nederland en de Apartheid' onderzoekt rol Nederland tijdens apartheid

maandag 4 december 2023
Foto: © Omroep MAX 2022

In de MAX-podcast 'Nederland en de Apartheid' onderzoeken journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi de Nederlandse rol in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela en vijfenzeventig jaar na de invoering van de apartheid.

Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er? Vanaf vandaag is de zesdelige podcastserie te horen op NPO Luister.


Dit jaar is het precies vijfenzeventig jaar geleden dat de apartheid officieel werd ingevoerd in Zuid-Afrika, daarnaast is het vijf december het tiende sterfjaar van Nelson Mandela. Met die ijkpunten in het achterhoofd onderzoeken journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi de eeuwenlange verbintenis tussen Zuid-Afrika en Nederland, met in de hoofdrol: de apartheid. Hoe kwam een witte minderheid nog voor de invoering van apartheid toch aan de macht? Wat was de rol van de Nederduits Gereformeerde Kerk? En hoe kwam uiteindelijk in Nederland het protest tegen de rassenscheiding op gang?

Apartheid in Zuid-Afrika
Om antwoord te krijgen op al deze vragen, duiken Remco en Joya in de geschiedenis van de apartheid. Van de Nederlandse Afrikaanderwijken tot aan ontmoetingen met familie van een prominent persoon uit het apartheidsregime, de dochter en echtgenote van de leider van het Sharpeville-protest en de dochter van Desmond Tutu. Ook spreken Remco en Joya met Nederlandse oud-politici en voormalige anti-apartheidsactivisten. Joya's vader werd geboren in Johannesburg en maakte de protesten in Soweto van 1976 mee. In de podcast deelt hij zijn indrukwekkende ervaringen als vrijheidsstrijder en lid van het ANC (de politieke partij van onder anderen Nelson Mandela).        

'Nederland in de Wereldgeschiedenis'
De podcast 'Nederland en de Apartheid' maakt deel uit van de MAX-podcastserie 'Nederland in de Wereldgeschiedenis'. In deze serie nemen de makers op een verhalende manier luisteraars mee naar momenten in de geschiedenis waarbij Nederland een bepalende rol had. Elk seizoen staat de rol van Nederland in een andere periode centraal. De eerste reeks van deze podcastserie is 'Nederland en de Apartheid'.

De podcast is tot stand gekomen met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

'Nederland en de Apartheid' is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Louis blikt terug op zijn allereerste documentaires, waarin hij steevast op zoek ging naar ongewone figuren, die door hun vaak controversiële overtuigingen aan de rand van de samenleving stonden. Zo trekt hij opnieuw naar Mike Cain, die zich in de jaren negentig besloot te bewapenen voor een onafwendbare oorlog tegen de overheid. Denkt hij twintig jaar later nog steeds hetzelfde? En wat is er gekomen van Lamb en Lynx, van de beruchte nationalistische popgroep Prussian Blue?

'Louis Theroux: Life on the Edge', om 22.05 uur bij de VPRO op NPO 3.

Dossiers