Special 'Vrij Spel' met Francis van Broekhuizen

woensdag 31 mei 2023
Foto: AVROTROS - © Ruud Baan 2023

Kleur bekennen, buiten de lijntjes kleuren. Daar gaat het om in de rubriek Vrij Spel in het AVROTROS-radioprogramma 'De Muziekfabriek' op NPO Klassiek.

Presentator Jet Berkhout daagt musici uit om - vaak voor het eerst in hun leven - een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de bladmuziek en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid. Op 17 juni, Roze Zaterdag, staat 'Vrij Spel' in het teken van veel verschillende kleuren: de regenboogkleuren. Operazangeres Francis van Broekhuizen maakt in deze special een LHBTIQ-vriendelijke bewerking van een bekende aria.


Wat gebeurt er als een musicus zélf gaat variëren op een klassieke compositie? Dat hoor je elke zaterdag in de rubriek 'Vrij Spel' in 'De Muziekfabriek'. Vivaldi's Vier Jaargetijden klinken in een minimal versie, of Beethovens Mondscheinsnate als Argentijnse tango. Een spannend experiment voor musici en luisteraars. Nieuwe muziek ontstaat op de basis van oude, wereldberoemde composities.

Special Roze Zaterdag
Op Roze Zaterdag zingt operazangeres Francis van Broekhuizen haar eigen bewerking van 'Kuda, Kuda' uit de opera Jevgeni Onegin van Tsjaikovski. In Van Broekhuizen's 'Kuda Kuda' staat de onbegrepen, fatale liefde tussen twee vrouwen centraal.

Dit is de eerste special in een nieuwe reeks waarin er in 'Vrij Spel' een speciale dag, thema, jubileum, componist of musicus wordt uitgelicht. De volgende staat in het najaar gepland.

'Vrij Spel': Experimenteren en kleur bekennen
Jet Berkhout: ''Vrij Spel' wordt steeds meer een begrip en daar ben ik ontzettend blij mee. Variëren op bestaande composities was vroeger een begrip in de klassieke wereld, maar gaandeweg zijn we exact de noten van soms wel eeuwenoude bladmuziek gaan spelen. Ik wil die oude traditie van experimenteren nieuw leven inblazen. 'Vrij Spel' daagt musici uit om buiten de gebaande klassieke paden te treden en te experimenteren met hun persoonlijke muzikaliteit. Zo ontstaan er spannende creaties waarin de musici van nu geïnspireerd worden door de grote componisten van toen.'

Rijk archief met nieuwe 'oude' muziek
Het archief van 'Vrij Spel' is inmiddels rijk aan nieuwe muziek, gespeeld door de grote namen uit de Nederlandse klassieke wereld. Eerder waren onder meer Remy van Kesteren, Lavinia Meijer, Dominic Seldis, Ramon van Engelenhoven, Dianto Reed Quintet, Pianoduo Scholtes en Janssens, Tjeerd Top, Robert Smith, Lucie Horsch, Anton Spronk, en Erik Bosgraaf al te gast in 'Vrij Spel'.

Harpist Remy van Kesteren over zijn deelname: 'Jet Berkhout lokt muzikanten met haar programma 'Vrij Spel' uit de comfortzone van hun gekende klassieke muziek. Ze worden verleid om te improviseren, te creëren en na te denken over wat zij zélf mooi vinden om te laten horen. Zo belangrijk en waardevol! Het is de beste frisse wind die de klassieke muziek zich kon wensen.'

'De Muziekfabriek' hoor je elke dag van 12.00 uur tot 14.00 uur bij AVROTROS op NPO Klassiek. De rubriek 'Vrij Spel' is op zaterdag te horen.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Eind jaren 80 vocht Freddie Mercury in het geheim tegen aids, een ziekte die honderdduizenden mensen het leven kostte en homofobie rechtvaardigde. Opmerkelijk: in de jaren na zijn dood werd de publieke houding tegenover homoseksualiteit sneller dan ooit vrijer. Deze biografie bevat het eerste grote interview met Freddie's zus Kashmira Bulsara en gesprekken met de sterren van het Freddie Mercury Tribute Concert van 20 april 1992 in het Wembley Stadium in Londen. Dit is het verhaal van een tragedie die gezorgd heeft dat levensbelangrijke gesprekken die uit den boze waren, eindelijk toch gevoerd konden worden. M.m.v. Roger Daltrey, Lisa Stansfield, Paul Young, Harvey Goldsmith e.a.

'Freddie: The Final Act', om 21.15 uur bij de NTR op NPO 3.

Dossiers