'TV Oranje Special' over Ronnie Tober

zaterdag 20 augustus 2016

TV Oranje presenteert ook in 2016 een serie bijzondere portretten van Nederlandse artiesten. Elke zondag nemen we om 20.00 uur een kijkje in het persoonlijke leven van een bekende zanger, zangeres of duo.

TV Oranje bezoekt ze thuis of op een van hun favoriete plekjes, waarbij ze vertellen over hun leven, werk, hobby’s en andere bezigheden.


Zondag 21 augustus zie je een special over Ronnie Tober. Hij vertelt over zijn jeugd, die hij voor het grootste deel in de Verenigde Staten doorbracht. Hij werd in 1945 geboren in Bussum, maar het gezin Tober koos er na een paar moeilijke oorlogsjaren voor om in Amerika opnieuw te beginnen. Op High School viel al op dat de jonge Ronnie goed kon zingen. Na een talentenjacht werd hij gevraagd om een wekelijkse bijdrage te leveren aan een televisieprogramma, en al gauw volgden ook rollen in musicals. Ronnie mocht in 1960 zelfs zingen voor de presidentskandidaten Nixon en Kennedy. Toen hij in 1963 voor familiebezoek in Nederland was, zocht zijn tante contact met tv-presentator Willem Duys met het verhaal dat Ronnie voor president Kennedy gezongen had. Het leidde tot een tv-optreden in 'Voor de Vuist weg', waar ook Willy Alberti optrad. Die herkende het talent en vroeg Ronnie om samen met zijn dochter Willeke in zijn show te komen optreden. Daarop besloot Ronnie om naar Nederland terug te verhuizen. Al gauw had hij een platencontract en een paar jaar later vertegenwoordigde hij ons land bij het Eurovisie Songfestival. Het was het begin van een prachtige carrière.

Ook aan het woord komt Jan Jochems, al 48 jaar de partner van Ronnie. Samen zijn ze al lang geleden uit de kast gekomen, met dank aan André van Duin en de Panorama. Ronnie vertelt ook over zijn stichting, die hij oprichtte nadat hij was genezen van kanker. De Ronnie Tober Foundation zet zich in voor mensen met een verstandelijke beperking.

De komende weken zie je ook TV Oranje Specials over Syb van der Ploeg (zondag 28 augustus), Henny Thijssen (zondag 4 september), Chris de Roo (zondag 11 september), Brigitte Nijman (zondag 18 september) en Rob Ronalds (zondag 25 september).

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers