'Typisch' volgt een bijzondere groene bubbel Ecowijk Culemborg

zondag 29 augustus 2021

'Typisch' is in Culemborg. In dit historische vestingstadje aan de Lek ligt de jonge Ecowijk EVA Lanxmeer. De wijk is wereldberoemd, maar in Nederland vrij onbekend. De wijk is autoluw, de huizen zijn energiebesparend en bijvoorbeeld de gemeenschappelijke tuinen en stadsboerderij worden door de ongeveer 300 huishoudens zelf onderhouden.

Dat betekent dat je niet alleen een beetje idealistisch moet zijn, maar ook moet willen samenwerken met de andere mensen uit de wijk.


Wilfriede is 91 jaar oud en woont in het seniorencomplex in de wijk 'Het Kwarteel'. Nog elke dag werkt ze in de gemeenschappelijke tuin, volgens biologisch-dynamische principes. Een poos geleden is Wilfriede gevallen maar tot ieders verbazing is ze er weer helemaal bovenop gekomen. Iedere ochtend staat Wilfriede op met een zonnegroet die ze samen met haar buurtbewoners uitvoert.

Henk werkte als beginnend timmerman in Afrika en dat heeft hem nooit losgelaten. Hij heeft in de wijk nu een timmerwerkplaats aan huis. In deze werkplaats maakt hij al meer dan 60 jaar allerlei dingen van afvalhout en de opbrengst gebruikt hij om projecten op te zetten in zijn geliefde Afrika. Inmiddels heeft hij al meer dan 1 miljoen euro opgehaald. Zijn vrouw Corrie zegt: 'Henk heeft een missie, en mijn missie is Henk.'

Naast de Ecowijk ligt de Gelderlandfabriek. Een culturele broedplaats met een theater en ateliers voor kunstenaars. Een van die kunsternaars is Ronald, hij maakt rekwisieten voor theater. Zo heeft hij bijvoorbeeld een apenpak gemaakt voor theatergroep Vis-a-Vis. Daarnaast heeft hij een vaste opdracht bij het Openluchtmuseum in Arnhem. De levensechte poppen die je daar ziet, werden door hem ontworpen.

Ook Iris woont in de Ecowijk. Ze is onderwijsdeskundige, geeft professionele haakcursussen, is doula én geeft haar oudste twee kinderen thuisonderwijs. Ze heeft een eigen kijk op de manier van lesgeven en in Culemborg kon ze geen school vinden die aansluit bij deze opvattingen. Feras is samen met zijn gezin gevlucht uit Syrië en woont nu 5 jaar in de wijk. Voor vluchtelingenwerk fungeert hij vaak als tolk of adviseur voor andere Syriërs. Daarnaast werkt hij graag in de gezamenlijke tuin of gaat hij langs bij zijn goede vriend en voormalig taalcoach Jan.

'Typisch Ecowijk Culemborg', vanaf 30 augustus iedere maandag t/m donderdag om 19.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2021: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Begin 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de EU over van Slovenië. President Macron wil de economische problemen in Europa aanpakken, maar de spanningen tussen Rusland en Oekraďne lopen op. Macron probeert om escalatie te voorkomen, maar desondanks valt Rusland het land binnen. Regisseur Guy Lagache heeft een ongekende toegang tot Macron. Hij reist mee naar Kiev, Brussel en Moskou en filmt gesprekken van Macron met wereldleiders, waaronder een belangrijk telefoontje met Vladimir Poetin. Na het uitbreken van de oorlog zien we hoe Macron zijn werk voortzet en voor elkaar krijgt dat de EU Oekraďne militair en financieel te hulp komt.

'2Doc: A President, Europe and War', om 23.30 uur bij de VPRO op op NPO 2.

Dossiers