Voor 3 Oscars genomineerd 'Flee' laat zien wat het betekent om vluchteling te zijn

woensdag 13 april 2022

Hoe is het om te moeten vluchten uit je eigen land? In de geanimeerde documentaire Flee over de Afghaanse Amin wordt de kijker ondergedompeld in het ontroerende verhaal van een vluchteling.

'Flee' is een internationale coproductie met onder andere VPRO en is genomineerd voor drie Oscars (Documentaire, Animatie en niet-Engelstalige Film).


'Flee' vertelt het aangrijpende vluchtverhaal van de Afghaanse homoseksuele Amin. De nu 36-jarige academicus onthult voor het eerst, geanonimiseerd, de ware toedracht van zijn vlucht als minderjarige naar Denemarken. In een reeks interviews, opgenomen door jeugdvriend en filmmaker Jonas Poher Rasmussen, vertelt Amin hoe hij en zijn familie in de jaren negentig uit Afghanistan voor de Mujahedeen zijn gevlucht. Zijn herinneringen komen door animatie weer tot leven en maken zo invoelbaar hoe het is om op de vlucht te zijn. De maker weeft deze persoonlijke interviews, animatie en archiefbeelden tot een hybride documentaire. Op deze manier weet hij een persoonlijk verhaal te vertellen van een man die worstelt met zijn traumatische verleden.

Jarenlang verzweeg Amin zijn verhaal uit angst om teruggestuurd te worden. Nu is hij er klaar voor het verleden onder ogen te zien en kan hij zijn toekomst met zijn verloofde gaan uitstippelen. Eindelijk kan hij een thuis opbouwen waar hij niet meer hoeft te vluchten voor wie hij is.

Regie: Jonas Poher Rasmussen

Een internationale coproductie met onder andere VPRO.
Genomineerd voor drie Oscars (Documentaire, Animatie en niet-Engelstalige Film).

'Flee', donderdag 14 april om 22.25 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers