'VPRO Tegenlicht': Vrijheidsstrijders

woensdag 22 maart 2023

De OekraÔne-oorlog is zijn tweede jaar ingegaan. De afgelopen maanden is het ook steeds meer 'onze' oorlog geworden. Terwijl in de Donbas soldaten en burgers omkomen, en er geschuild wordt in metrostations en kelders, sturen wij vanuit het 'veilige deel' van Europa wapens en hulpgoederen, en leggen we sancties op.

'VPRO Tegenlicht' peilt de stemming in grensland Estland. Wat doet de oorlog met de Baltische Staten? ‘Die zullen als volgende aan de beurt zijn’, meent de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Bovendien lijkt de oorlog een uitputtingsslag te gaan worden. Uit welk hout je gesneden moet zijn voor deze strijd? Een strijd die overigens niet alleen militair gevoerd wordt. En waar wordt eigenlijk voor gevochten: voor vaderland of vrijheid?


In deze uitzending richt 'VPRO Tegenlicht' de blik op Estland. Estland wordt enkel door de rivier de Narva gescheiden van Rusland, en het heeft qua etnische opmaak een ‘Donbas-achtig’ karakter. Sint-Petersburg ligt slechts 200 km verwijderd van Narva, de meeste oostelijke Estse stad. Narva heeft sinds kort als stadsleus: ‘Europe starts here’. Tot 24 februari 2022 was er levendig verkeer tussen Narva en de Russische stad aan de overkant: Ivangorod. Stadsarchitect Ivan Sergejev toont de geschiedenis van de steden en de jonge reservist Nikita Kravtchuk toont het heden en schetst de toekomst. Hoe kijken zij, als etnische Russen, naar de oorlog en de gevolgen voor de frontstaten van de NAVO?

In hoofdstad Tallinn steunen de Esten hun Oekraïense broeders en zusters met voertuigen, uniformen en hulppakketten. Johanna-Maria Lehtme kreeg er de ‘European of the Year’-award voor, en tech-ondernemer Ragnar Sass maakt deel uit van de NAFO: een contra-propaganda club die actief is in het online domein. Sinds februari 2022 hebben zich ook duizenden Esten (ook etnisch-Russische Esten) aangemeld voor training in de Defence League: de vrijwilligers burgerpolitie. Eén van hen is cameraman Arbo Tammiksaar.

Ook wordt in Estland gezamenlijk getraind door het Estse leger, met Franse, Deense en Britse troepen in een zogenaamd ‘winter camp’.

Credits
Regie: Shuchen Tan
Productie: Koos van de Merbel
Research: William de Bruijn en Arnout Arens
Eindredactie: Jasper Koning en Geert Rozinga

'VPRO Tegenlicht', donderdag 23 maart om 20.20 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers