Vrijdag in 'Meldpunt': het bestrijden van spam en phishingmails

donderdag 28 maart 2024
Foto: © Jasper van Bladel/MAX 2022

Het is een ware plaag: ongewenste e-mails. Soms is het reclame, soms zijn het phishingmails met risicovolle linkjes. Op een oproep over de ervaringen hiermee, kreeg de redactie honderden reacties.

De grote vraag is: hoe kom je ervan af?


Flora Martini-Noordenbos ontvangt op haar twee e-mailadressen van Ziggo veel spam. Ze weet niet hoe de afzenders aan haar adresgegevens komen. 'Ik koop heel af en toe op internet, maar eigenlijk altijd in de winke'", vertelt ze. 'Ik let ook op cookies, die weiger ik allemaal.'

Mevrouw Martini-Noordenbos wordt er horendol van. De kans bestaat ook dat ze door alle reclame- en phishingmails belangrijke berichten over het hoofd ziet. Toezichthouder ACM krijgt ieder jaar duizenden meldingen binnen over spam. Toch is het maar liefst zes jaar geleden dat ACM voor het laatst een boete uitschreef voor het versturen van spam. Hoe kan dat? En wat mag je als consument van de mailprovider verwachten? IT-deskundige Dave Maasland legt uit hoe je je spamfilter zelf slimmer kan maken, waardoor minder spam in de inbox belandt. Elles de Bruin praat in de studio van 'Meldpunt' met ethisch hacker Willem Zeeman en Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

En verder: eindelijk helderheid over claims van vage incassobureaus
Al jarenlang teisteren vage incassobureaus vele mailboxen met dreigende mails over niet- bestaande schulden. Jan Weppelink ligt wakker van deze rare incassodreigingen.
Vanaf 1 april is via een website van de overheid op te zoeken of een incassobureau betrouwbaar is. Het nieuwe register maakt het veel makkelijker om als burger te controleren of het incassobedrijf bonafide is. Elles de Bruin bespreekt dit met Connie Maathuis van de Nederlandse Vereniging van Gecertificeerde Incasso-ondernemingen.

'Meldpunt', vrijdag 29 maart om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers