'WIELS de moordzaak': Natasja Gibbs duikt in moord Curaçaose politicus

maandag 6 mei 2024

Zondag 5 mei was het elf jaar geleden dat de populaire Curaçaose politicus Helmin Wiels op klaarlichte dag werd doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen in Willemstad waar hij een visje ging halen.

Deze 5 mei 2013 begon als een zorgeloze zondag, maar veranderde in een gitzwarte bladzijde. Heel Curaçao was diep geschokt en een dagenlange klopjacht op de daders volgde. Uiteindelijk gingen er drie mannen de gevangenis in voor de moord: de schutter, de moordmakelaar en een voormalig minister. Toch denken veel mensen dat de zaak niet is opgelost.


In de zesdelige podcast ‘WIELS de moordzaak’ gaat programmamaker Natasja Gibbs op zoek naar antwoorden. Wat is het verhaal achter de moord op Helmin Wiels? Waarom moest hij dood? En waarom durven veel mensen op het eiland nog steeds niet over de moord te praten? Alle zes de afleveringen van ‘WIELS de moordzaak’ zijn vanaf nu te beluisteren bij BNNVARA via de gratis NPO Luister-app. Wekelijks verschijnen de afleveringen op de andere podcastplatformen.

Natasja Gibbs: 'Ik herinner me het nog allemaal heel goed, ik werkte toen als correspondent op het eiland. Amper tien kilometer van de moordplek kreeg ik die dag een telefoontje van een collega die het met eigen ogen had zien gebeuren. De moord heeft het eiland lange tijd in z’n greep gehouden en ook mij heeft de moordzaak nooit losgelaten. Want hoe kan het nou dat er drie mensen zijn opgepakt maar dat over het motief nog altijd niets bekend is? Je zou denken dat op zo’n klein eiland als Curaçao makkelijk antwoorden te vinden zijn. Maar juist omdat het eiland zo klein is durven veel mensen niet te praten.'

De impact van een politieke moord
Helmin Wiels werd ruim tien jaar na de moord op Pim Fortuyn vermoord. De moord op Fortuyn staat bij veel Nederlanders in het geheugen gegrift en heeft niet alleen het politieke klimaat, maar ook de complete maatschappij blijvend veranderd. Net als Fortuyn was Wiels een markante politicus met zijn radicale uitspraken en zijn opstand tegen de heersende politieke structuur en cultuur. Op het moment dat Helmin Wiels werd vermoord was hij de leider van de grootste politieke partij op het eiland en een man met veel vrienden en aanhangers, maar zeker ook zoveel vijanden. In de podcastserie gaat Natasja op zoek naar antwoorden. Ze reist naar Curaçao, spreekt met nabestaanden en betrokkenen en zet alles op alles om de voormalig minister van financiën te spreken, die veroordeeld is tot 30 jaar gevangenisstraf als opdrachtgever voor deze moord.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carrières. Ze wil van het blad dé modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers