Willem van Kooten over Joost den Draaijer in RadioReuzen van 'BertOp5'

woensdag 28 juni 2023

Het is zo ver, deze RadioReus mag niet ontbreken in de podcastserie. 'Hij is de pionier, hij heeft het uitgevonden. Wij hebben het allemaal van hem geleerd', zegt Frits Spits over Willem van Kooten, ofwel discjockey Joost den Draaijer.

Hij begon als invaller bij Veronica, werd programmaleider, vertrok na een conflict over een eigen plaatje en werkte daarna voor de VPRO op Hilversum 3 en tegelijkertijd voor Radio Noordzee Internationaal. Daarna maakte hij de voorganger van 'De Avondspits' voor de NOS: 'Joost Mag Niet Eten'. In aflevering 41 van RadioReuzen vertelt Willem van Kooten uitgebreid over zijn radiotijd en rekent hij af met verhalen die al jaren over hem verteld worden.


Zo lees je overal dat Van Kooten in 1964 naar Amerika ging en terugkwam met het idee voor Nederlandstalige jingles en de Top 40. 'Onzin, dat schreef een journalist en die schrijven elkaar na, vriend.' In RadioReuzen legt hij uit hoe het wel zit.

Willem van Kooten veranderde de radio door de stijf voorgelezen teksten te vervangen door presentatie uit de losse pols. 'Dat was geen inzicht hoor, maar bittere noodzaak….'

Hij reageert ook op de verontwaardiging die er was dat hij niet alleen discjockey was, maar ook een platenmaatschappij had. 'Hoezo? Ik was al tien jaar beroemd als platenbaas, naast mijn hobby als discjockey.'

Die ‘hobby’ stopte, maar Van Kooten heeft het radiomaken niet gemist. 'Ik had het druk genoeg, ik wilde ook wel eens thuis zijn en ongestoord naar Amerika kunnen.'

Meer dan tien jaar radiogeschiedenis in deze aflevering van RadioReuzen, ook over Ferry de Groot en Hans Hogendoorn. Over hoe Willem van Kooten John de Mol 'van de straat gehaald heeft'. En hoe zijn radioloopbaan begon bij de NCRV!

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer 'Met Het Oog op Morgen', 'Cappuccino' van Sjors Fröhlich, 'De Meurders Methode' over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de 'Arbeidsvitaminen', Radionieuws en de 'Dik Voormekaarshow'. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

'BertOp5' met Willem van Kooten, donderdag 29 juni tussen 16.00 en 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland n melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers