'Zembla' onderzoekt welke zorg en hulpverlening brandweerlieden krijgen

zaterdag 10 februari 2024

De brandweer rukt honderden keren per dag uit om mens en dier in nood te helpen. Het gaat niet alleen om kleine keukenbrandjes of een kat in de boom, maar ook om beknellingen na een verkeersongeval, het redden van mensen die te water zijn geraakt en reanimaties.

Het werk kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn en brandweermensen kunnen getraumatiseerd raken door wat ze meemaken tijdens hun dienst. Waar Defensie en de politie een posttraumatische stressstoornis (PTSS) inmiddels erkennen als een beroepsziekte, is dat bij de brandweer niet het geval. Wat betekent dit voor brandweerlieden die uitvallen door een trauma? Op welke zorg en ondersteuning kunnen deze hulpverleners rekenen wanneer ze zelf om hulp vragen?


'Zembla', zondag 11 februari om 22.10 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers