Canvas focust op jonge documentairemakers uit de lage landen

zaterdag 7 mei 2022

Een ijzersterk aanbod van documentaires vormt een van de fundamenten van Canvas. Dat geldt niet alleen voor de eigen reeksen, maar ook voor documentaires waarbij Canvas als coproducent of door vooraankoop de productie mee helpt realiseren.

Op die manier ondersteunt Canvas de Vlaamse documentaire sector.


Veel aandacht gaat daarbij naar auteursdocumentaires, een genre dat door zijn specifieke karakter (lengte, perspectief, vormgeving) niet altijd even makkelijk is om te financieren, te produceren en te verdelen. Op zondagavond in mei en juni presenteert Canvas in primeur voor televisie vijf auteursdocumentaires van jonge regisseurs uit Vlaanderen, Wallonië en Nederland:

'Dark Rider 'van Eva Küpper vertelt het verhaal van een man die op een Australische zoutvlakte de snelste blinde motorrijder ter wereld wil worden. (zondag 8 mei)

'Petites' van Pauline Beugnies onderzoekt 25 jaar na de feiten hoe kinderen destijds de Dutroux-affaire hebben beleefd en verwerkt. (zondag 15 mei)

'Ik schilder met schilders' van de niet meer zo jonge Jacques Servaes valt wat buiten de reeks, maar is wel een boeiend portret (met de steun van Canvas) van Adriaan Raemdonck, galeriehouder van De Zwarte Panter in Antwerpen (zondag 22 mei)

'What Makes us Boys' van Janet van den Brand en Timothy Wennekes is een poëtische en intieme coming-of-age documentaire over twee broers en hun zoektocht naar hun identiteit. (zondag 29 mei)

'Victoria' van Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer en Isabelle Tollenaere gaat over een onvoltooide stad in de Amerikaanse Mojavewoestijn en de grootse dromen van haar inwoners (zondag 5 juni)

'All-In' van Volkan Üce volgt twee Turkse jongeren die aan de slag gaan in een luxehotel en er kennismaken met de soms absurde wereld van het westerse toerisme. (zondag 12 juni)

Deze auteursdocumentaires worden uitgezonden op Canvas vanaf zondag 8 mei en blijven daarna ook beschikbaar op VRT NU.

'Dark Rider' – zondag 8 mei
​Een docufilm van Eva Küpper

Regisseur en motorrijder Eva Küpper ('Gardenia') trekt naar de eindeloze zoutvlaktes van Lake Gairdner in Zuid-Australië, waar ze de blinde motorrijder Ben Felten (51) ontmoet. Als tiener kreeg de Australiër te horen dat hij aan een degeneratieve oogziekte leed, waardoor hij rond zijn 35ste volledig blind werd. Toch is Ben altijd vastbesloten gebleven om zijn jeugddroom te realiseren en een professionele motorracer te worden. Samen met voormalig Grand Prix-kampioen Kevin Magee wil hij het wereldsnelheidsrecord breken en met meer dan 270 km per uur de snelste blinde motorrijder ter wereld worden.

Tussen Ben en Kevin ontstaat een intense vriendschap vol zwarte humor. Samen bereiden ze zich voor op de Speed Week, een bloedstollende race op de zoutvlaktes. Het is daar dat Kevin de blinde Ben tegen duizelingwekkende snelheid naar zijn recordprestatie wil leiden. Een overweldigende en levensgevaarlijke verantwoordelijkheid. Tijdens de voorbereidingen komen ze in contact met Jed, een tiener die gek is op motorrijden maar wiens zicht er snel op achteruit gaat. Ben wil Jed bewijzen dat hij alles kan bereiken waar hij van droomt.

Een documentaire van Eva Küpper, geproduceerd door Serendipity Films, in coproductie met Canvas en met de steun van het VAF. Dark Rider werd genomineerd voor een Ensor.

Uitzending vanaf zondag 8 mei om 21.55 uur op Canvas en op VRT NU.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers